Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett, två, hoppa och skjut

Annons

För fjärde måndagskvällen i rad så är det basketskola i Vasahallen för barn över 10 år. Mark Ndukimana som är Hedemora baskets, Hebas, nya tränare sedan sju månader tillbaka, leder träningen. Initiativtagare till basketskolan är Hebas tillsammans med Hede-mora kommun. Denna måndagen, som är den sista, dyker det upp fem förväntansfulla ungdomar utanför Vasahallen.

- Jag har inte spelat basket tidigare, men jag såg en annons i tidningen om att det skulle vara basketskola och gick hit. Nu har jag varit med några gånger och blivit sugen på att fortsätta, säger Martin Klasson.

Träningspasset inleds med uppvärmning. Efter att de sprungit sig varma börjar de snurra basketbollen runt kroppen på olika sätt för att träna bollkontroll. Sen kommer favoritmomentet skjutträning. De delas upp i två lag, ställer sig på varsin sida om korgen och turas om att skjuta. Första laget som får i tio bollar i korgen vinner.

- Atjoo, skriker Millena Tewelde för att störa motståndarlaget när de skjuter.

Förutom till Vasahallen så åker Mark Ndukimana också till Vikmanshyttan på tisdagar och till Långshyttan på torsdagar och har träningar för alla över tio år som är intresserade.

- I Hedemora har det inte kommit så många. Det har varit runt en sju stycken här, men i Långshyttan har det varit upp emot tolv personer som kommit. Men det går bra att hålla träningar även om det är få som kommer. Det går lätt när man älskar vad man gör, säger Mark Ndikumana.

Mark Ndikumana kommer från Burundi och har varit i Sverige i tio månader. Han arbetar som huvudtränare för Hebas och kommer att fortsätta med det en tid framöver. Nu bor han i Hedemora men i Burundi spelade han i laget Dynamo i huvudstaden Bujumbura.

- Jag trivs bra här i Hedemora. Det är lugnt och bra för de unga här. Det finns inte så mycket distraktioner för dem, säger Mark Ndikumana.

SUSANNE OHLIN

Mer läsning

Annons