Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tasskrafs med information

Annons

NYHAMMAR
Amida, två år, är specialist inom sitt område.
Hon är anställd på Dala innemiljö och har näsa för oönskade gäster.
Sedan i måndags finns ett företag i bygden med specialiseringen "mögelhundsök".
Det är Maria Nauclér, född 1960, och bosatt i Norrbo som utför besiktning av bostäder med hjälp av specialutbildade schäfern Amida. Maria har gått en två terminer lång utbildning hos Stures Mögelhundssök i Rimbo utanför Stockholm.
Under utbildningen präglas hunden på olika mögelsorter, vilka har odlats fram i laboratorium. Sedan får hunden lära sig att känna igen doften av naturligt växande mögel i byggnader. För att visa hundföraren var den känner doften gör hunden en krafsmarkering med tassarna.
- Först gör man en okulär besiktning, sedan letar med efter dolda, mikrobiella skador med hjälp av hund. Visar Amida tecken på vattenskada går man vidare med provtagning, berättar Maria Nauclér.
Fördelarna med att använda hund i sökandet är att man kan upptäcka skador även om de torkat. Den traditionella användningen med fuktmätare konstaterar bara en vattenskada om den är fuktig vid provtagningstillfället. Det som hunden reagerar på är de flyktiga kolföreningar som avges från både torra och fuktiga vattenskador.
Hunden söker efter M-VOC, vilket är en förkortning av microbiel volatile organic compounds och är flyktiga organiska kolföreningar som uppstår i mögel och bakteriers livscykel.
Förutom Amida har Maria Nauclér en praktikant - på bara elva veckor! Det är Scillatorps Biwa som också ska ingå i firman och bli mögelhund såsmåningom.
- Det började med att jag vara arbetslös och såg en annons för skolan. Nu har jag sex månaders starta-eget-bidrag och ser det som en fördel att man kan ha hunden med sig på jobbet. Det är ibland svårt att få hundvakt ibland, säger Maria som har ytterligare en tik hemma.
Arbetet som inomhuskonsult med mögelhund ser hon som ett spännande och annorlunda yrke:
- Det är enormt intressant att se hur duktiga våra genom tiderna äldsta följeslagare hundarna är!

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons