Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tårfyllt farväl till Konsumbutiken

Annons

I Björbo har kooperationen firat stora triumfer.

Trots hård konkurrens från andra butiker växte sig Björbo konsumentförening stor och stark. En period lämnade den hela sju procents återbäring, vilket då var mest i Sverige och nu låter som en saga.

Men även sagor har ett slut och på torsdagen stängdes Konsumbutiken.

-Jag trodde aldrig att jag skulle stänga den här dörren, berättade Solveig Norberg, som jobbat 39 år i Konsum och som 1979 öppnade dörren till den då nybyggda och moderna "framtidsbutiken".

-Det känns redan tomt, jag har handlat allt i den här affären, förklarade Margareta Mårtensson när hon cyklade hem med två fyllda Coop nära-påsar hängande från styret.

Rolf och Berit Händemark, två av många trogna kunder och två av dem som själva arbetat i bygdens tidigare Konsumbutiker, erinrade sig den tid när Konsumbutiken och filialen var bygdens självklara träffpunkter och hade ett sortiment som omfattade praktiskt taget allt.

De beskrev ut- och avvecklingen som kuslig:

-Alla förstår inte att man måste ta det onda med det goda, att det faktiskt finns en prislapp på närservice. Det är först när man börjar bli till åren och inte längre vill eller orkar bila miltals som man inser värdet av en butik på hemorten.

Berit, som bara var 14 år när hon började vid Konsum, nickar instämmande när Rolf uttrycker en förhoppning om att invånare i andra samhällen ska ta lärdom av det som hänt i Björbo och vara mer köptrogna.

-Jag vill tacka alla trogna kunder och önska intresseföreningen all lycka i arbetet med att skapa förutsättningar för start och drift av en ny dagligvarubutik, hälsade Jan Josefsson, som med stor sannolikhet är Björbos sista Konsumföreståndare.

En dag när "nära" blev "långtborta".

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons