Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett störigt arbete

Annons

Under tre dagar pågår kursen i ett "ämne" som intimt hänger ihop med den gamla bondekulturen.

Intresset är inte att ta miste på och när vi besöker gänget är det klart och tydligt att det kommer att få såväl hank och stör på plats innan kursen är tillända.

Det är inte bara flitigt folk vi träffar, det är en skock kultur- bärare.

- Visst är det en del av vår kultur, säger Perra Bergström.

Jag har nyligen läst en avhandling som berättar att vi hade en miljon kilometer gärdsgård i Sverige 1850. Låt den upplysningen sjunka in en smula ...

Gärdsgårdens förträfflighet predikar han gärna. Även om 1850-års siffra är starkt kopplad till den tidens djurhållning så används en hel del gärdsgård än i dag.

- Titta bara på alla bröllopsbilder som tas i Sverige varje sommar. Det är ytterst sällan de bilderna visar brudparet uppställt mot ett Gunnebostängsel.

En av de entusiastiska deltagarna i kursen är förre Brunnsvikaren och förvaltaren vid Riksantikvarieämbetets Birka, Egon Nygren. Hans förtjusning att få komma tillbaka hit i det här ärendet är inte att ta miste på.

- Det är verkligen en höjdare i alla avseenden. Jag är ju gammal ABF-ombudsman och efter att ha varit med här så är jag klar över vad den perfekta presenten till stressade ombudsmän och andra är; en tredagars kurs i konsten att resa gärdsgård, i stället för att få en Orreforsvas, säger han Här kan man verkligen snacka om livskvalité, säger Egon som under sin till vid ämbetet varit med om att riva åtskilliga kilometer gammal gärdsgård och det kan ju vara värdefullt att kunna den här konsten om det skulle bli aktuellt med återställning.

Ämbetet är snällt. Det betalar kursen, säger han.

- Den verkliga upplevelsen har varit att få gå här uppe i dalaskogen (Grangärde Hästberg) och plocka ihop virket.

Mellan Brunnsvikshallen och vägen Ludvika-Grangärde växer nu alltså ett kulturhistoriskt fenomen upp med hjälp av det här gänget. Förhoppningsvis av slitstark sort.

- Vad det gäller hållbarheten lär varken du eller jag ha några problem den dagen den ramlar ihop, konstaterar Bergström som också avslöjar att man har lagt stor vikt vid upplevelsedelen.

- När vi är ute och hugger virke, och någon av deltagarna får se ett djur, så kostar det extra. Blir de dessutom rädda räknas det som upplevelse och fördyrar kursen ytterligare.

Gräsänderna i dammen här intill skrämde en av tjejerna här om dagen och hon debiterades femtio öre styck ...

Per-Olof Bergström är en klurig kursledare, nämligen.

Nåmen, det här begreppet "hank och stör", då ?

- Hanken (gärdslet) är den liggande delen av gärdsgården, själva slanorna om man så säger, och stören är den del som står upp, fastslår han samt tillägger att hanken ska bindas ihop med vidjor (viur). Allt annat är fusk.

Det får man veta på Brunnsvik.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons