Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stopp för nykterheten

Annons

Det är en blåsig tisdagsförmiddag när Lövgen och hans kollega Mårten Jonsson tagit posto på en parkeringsficka vid Ställviksberget med var sin alkomätare i handen.

Lövgren och Jonsson vinkar in såväl personbilar som yrkestrafikanter på väg mot Grangärdehållet.

Men är det verkligen någon som kör påverkad en tisdag förmiddag?

-Jo, du, det kan man inte utesluta, säger Lövgren, som vet vad han talar om efter massor med nykterhetskontroller efter snart 41 år som polis.

Han har varit med om att hitta alkoholosande förare mitt på blanka dagen, både måndagar och tisdagar. Några har åkt dit efter tips till polisen.

Många ertappas dagen efter en kväll med alkohol, företrädesvis under helgerna.

Det finns enligt Folke Lövgren välgrundad uppskattning om att 15 000 bilister dagligen kör på våra svenska vägar med alkohol eller andra droger i kroppen.

Efter ett rejält blås i apparaten från den testade föraren kontrollerar Lövgren och Jonsson resultatet.

Negativt, ja, då tackar de för uppmärksamheten och vinkar ut bilisten på vägen igen.

Blir utslaget positivt, får bilisten lämna sitt fordon och åka polisbil till stationen i Ludvika. Där görs en noggrannare blåstest i en större apparat, som på papper visar alkoholhalten i utandningsluften, räknat i milligram per liter.

Gränsen är 0.10 milligram. Ett resultat däröver innebär åtal för rattfylleri och skulle det vara så illa att skrivaren visar ett värde över 0.50 karaktäriseras det som grovt rattfylleri.

Numera är blodprov sällsynta.

-Det tar vi till om någon av någon anledning vägrar att blåsa, påpekar Folke Lövgren.

Tidningens redovisade test här om dagen av alkomätare som kan köpas av privatpersoner kommenterar Folke Lövgren på det här sättet:

-Man ska vara försiktig och inte lita för mycket på dem. När de är nya fungerar de nog men har de legat ett tag vet man aldrig.

Polisens mätare gås igenom och kalibreras var 90:e dag och skickas en gång om året in på genomgång.

I tester av alkohol, droger och dopning är vokabulären lite bakvänd. Det som egetligen är positivt kallas negativt (inget utslag) och det negativa benämns positivt (utslag).

Men under den korta stund tidningen följde patrullen var det ingen av de testade som körde vardagsberusad.

-Det var ingen positiv i dag, vilket är positivt, skämtade Folke Lövgren, när han och kollegan packade ihop för att undersöka en anmälan om inbrott.

-Förr, när vi var många poliser i Ludvika, kunde vi göra många fler tester än vad vi har resurser till nu, noterade han.

5500 har det blivit så här långt i år.

-56 förare har varit påverkade av alkohol eller narkotika. Jag tror att det är närmare 15 av dom 56 som kört med någon form av narkotika i kroppen.

Även det är en form av rattfylleri i lagens mening.

-Det blir mer och mer vanligt, fastslår Lövgren.

Det är ögonen - och talet - som avslöjar den narkotikapåverkade bilisten.

-Endera blir pupillerna små som pepparkorn eller också blir de onormalt stora. Man märker också när man pratar med en person om han eller hon har tagit narkotika.

Finns misstanke tas vederbörande med för urinprov eller blodprov, som ger besked om misstanken är välgrundad eller inte.

- I trafiken är det nolltolerans när det gäller narkotika, upplyser Folke Lövgren.

PETER OHLSSON TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons