Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett slag mot politiken

Annons

Var går gränsen för vad en politiker får göra?

Anna Sjödin hamnade i bråk på en krog i Stockholm sedan personalen nekat henne att köpa fler drinkar i baren. Personalen tyckte att Sjödin och hennes väninna var för berusade.

När en av ordningsvakterna skulle avlägsna Sjödin och väninnan från krogen utbröt bråk. Ett bråk som nu resulterat i att SSU-ordföranden åtalats för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, egenmäktigt förfarande samt förolämpning.

Tidningen frågade ledande ungdomspolitiker i länet hur de ser på det inträffade.

Andreas Långbergs är distriktsordförande för CUF, Centerns ungdomsförbund:

- Hon är ju inte dömd än och vi vet inte vad som egentligen hänt. Jag tycker att hon har rätt till ett privaltiv.

Han tycker inte att det är fel att fokus riktas mot förtroendevala och att de utsätts för lite extra granskning.

- Men det får inte bli en hetsjakt. Personer har ju familj och barn. Just i det här fallet är ju Sjödin inte folkvald utan vald av medlemmar.

Har du själv gjort något du kan klandras för?

- Nej, det tror jag inte, säger Anderas Långbergs.

SSU-ordförande i Dalarna, Sofia Knöös, sitter i bilen med sin familj och är på väg hem till Dalarna efter en vistelse i Lycksele.

- Jag visste inget om åtalet förrän Ekot ringde i morse. Jag tycker att det är synd för SSU, men samtidigt handlar det om en vanlig människa. Vi är ju inte mer än vanliga människor.

Sofia Knöös tycker också att det är okej att förtroendevalda granskas extra noga.

- Men ibland blir det för stora proportioner. Det kan leda till att färre vill engagera sig i politiken vilket i sin tur urholkar demokratin. Jag tycker att Anna Sjödin blivit lite dömd på förtid.

Du då, har du rent mjöl i påsen?

- Jag har faktiskt det. En gång snattade jag en 50-öres kola i Säterdalen. Men jag lämnade igen den nästan omedelbart för att jag mådde så dåligt av det jag gjort.

- Sedan har jag ju druckit alkohol och levt tonårsliv som många andra, jag tror det är viktigt att också vara vanlig människa. Nu för tiden är jag i stort sett nykterist, säger Sofia Knöös.

Carl-Oskar Bolin, distriktsordförande i MUF, tror att Sjödin- affären kan slå mot politiken i stort och inte endast mot SSU.

- Om det är sant så undergräver det tilltron för politiker i allmänhet.

- Det är djupt tragiskt om det skulle visa sig vara sant och Sjödin döms. Samma regelverk gäller för alla och som folkvald har man ett förtroende att förvalta. Jag vill inte döma henne som person utan det är upp till domstol. jag tycker bara att det hela är tragiskt.

Du då, har du gjort något olagligt eller dumt?

- Jag har aldrig slagit någon annan eller så. Men jag har en förseelse. Jag körde för fort, säger Carl-Oskar Bolin.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons