Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett skoterlyft på kanonsnö

Annons

Älvdalens motorklubb och verksamheten vid crossbanan i Gåsvarv har fått ett rejält lyft tack vare att klubben startat tillverkning av kanonsnö.

Den konstgjorda snön har gett klubben 150 nya medlemmar bara i december, många av dem utspridda i stora delar av Norrland. Dessutom ger kanonsnön klubben inkomster.

Efter några snöfattiga vintrar kläckte någon i Älvdalens motorklubb idén om att börja göra konstsnö, så att klubben kunde komma igång med försäsongsträningen för sina många medlemmar.

Klubben fick 82 000 kronor i projektpengar från kommunen och satte igång med att dra rörledningar och göra snö.

Nu finns det gott om snö som täcker den 750 meter långa banan. Den pistas då det behövs, eftersom skotrarna omfördelar underlaget ganska ordentligt då de far fram.

Denna länge snöfattiga vinter började skoterförare från praktiskt taget hela den norra delen av landet söka sig till Älvdalen.

- Vi hade 150 medlemmar förut och har nu fått 100 nya medlemmar bara i december, berättar Ulf Schröder som tillsammans med Owe Berglund i Älvdalens motorklubb håller i projektet.

Då tidningen besökte crossbanan i Gåsvarv fanns aktiva tävlingsåkare från både Lycksele och Funäsdalen där. Bland välkända namn i kretsarna kan nämnas Daniel Olofsson, Lycksele, och Johan Eriksson, Bruksvallarna.

För 250 kronor per dag och skoter snurrade de runt varv efter varv på den mycket kuperade banan, flög meterhögt över guppen och finslipade på så vis formen inför kommande tävlingar i snöskotercross. Där har även Älvdalen en handfull aktiva tävlingsåkare med Uffe Carlsson, Erik Hansson, Stefan Alm och Mikael Johansson i spetsen.

- I genomsnitt har vi haft omkring 16 åkare här varje helgdag och också en hel del på vardagskvällarna, berättar Ulf Schröder.

- Med konstsnön blev vi en av de första banorna i Sverige som kunde erbjuda träning och tävling för snöskoteråkare, berättar Ulf.

- Därför ringde de mig från Svemo i Östersund och frågade om vi kunde ta över junior-SM i snöskotercross, från Älvsbyn, som hade snöproblem och självklart tackade vi ja, säger Ulf Schröder.

Tack vare konstsnön blev det junior-SM i skotercross i Gåsvarv på annandag jul och dessförinnan kördes ett öppet KM med 29 deltagare.

Under tiden fortsätter träningen på konstsnön i Gåsvarv för skoteråkare både från Älvdalen och andra platser i hela Norrland.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons