Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett sista farväl av Bergman

Annons

På lördagen begravdes Ingmar Bergman på Fårö.

Hans familj och nära vänner var på plats för att ta ett sista farväl.

"Gudstjänsten genomfördes enligt Ingmar Bergmans önskan", skriver familjen i ett uttalande till TT.

Begravningen skedde i närvaro av familjen, ett tjugotal Fåröbor och en liten krets nära medarbetare och vänner, främst från Dramaten.

Hans sista viloplats färdigställdes under fredagskvällen, på en plats som Ingmar Bergman själv valt ut.

En av de närvarande på begravningsceremonin, som TT talat med, beskriver gudstjänsten som rofylld och värdig. Flera uppges ha gråtit under begravningen, så även prästen Agneta Söderdahl.

På familjens begäran hölls inga tal, utöver griftetalet, i kyrkan. Däremot sjöngs två psalmer, "Blott en dag, ett ögonblick i sänder" och "Så tag nu mina händer".

Radiosymfonikernas Helena Nilsson spelade Saraband ur Bachs femte cellosvit.

Enligt uppgift var familjen orolig att det stora intresset kring Bergmans begravning skulle störa ceremonin. Tidpunkten för gravsättningen hade därför hållits hemlig in i det sista.

Bland de närvarande kan Liv Ullman, Bibi Andersson, Peter Stormare och Erland Josephson nämnas. Även Henning Mankell, som är gift med Bergmans dotter Eva Bergman, var med.

Efter begravningsgudstjänsten samlades det svartklädda följet utanför kyrkan för gravsättningen. I skuggan under några träd, i ett hörn av kyrkogården, gick medlemmar ur Bergmans familj och hans vänner fram till viloplatsen och lade ner sina blomster.

Stora kransar och arrangemang blandades med enklare buketter. Flera neg eller bockade inför kistan. Kistan var enkel och av trä, snickrad lokalt på ön. Efteråt kramade prästen om flera av de anhöriga innan sällskapet sakta rörde sig upp mot väntande bilar och bussar, rapporterar TT:s reporter Anja Eriksson på plats.

Efter begravningen inbjöds gästerna till en minnesstund på Stora Gåsemora.

Ingvar Bergman avled den 30 juli i sitt hem på Fårö. Han blev 89 år gammal.

TT

Mer läsning

Annons