Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett sätt för majoriteten att flytta fokus"

/

Oppositionen ser det som en seger att förslaget drogs tillbaka och det utpekade oppositionsrådet Clas Jacobsson (M) känner inte igen den bild som spridits.

Annons

– Jag känner inte igen den här beskrivningen över huvud taget. Jag har rätt att få svar på de frågor jag ställer och ibland har det hänt att jag frågat mer än en gång. Klart att det kan uppfattas som jobbigt. Men vi tar alltid kontakt innan vi åker ut och jag betonar alltid att jag är där för att lyssna. Det här är ett sätt för majoriteten att flytta fokus från den politiska debatten, säger Clas Jacobsson.

Oppositionen har framför allt kritiserat förslaget då man ser det som ojämlikt. Att de till skillnad från majoriteten skulle behöva anmäla sina besök till förvaltningschef i stället för som brukligt respektive verksamhetschef. Oppositionsråd Jan Wiklund (M) säger att han fick höra om klagomål och att man ville diskutera riktlinjer. Han bad då om att få dem skriftligt då han inte ville göra någon muntlig överenskommelse.

– Jag fick de här handlingarna sent och kände då att de försökte hindra oss. Det förslag man lade innebar en form av anmälningsplikt, det fanns ingen likabehandlingsprincip. Vi måste ha samma förutsättningar att besöka verksamheten och vi är oerhört glada att man nu dragit tillbaka det här förslaget.

Birgitta Sacrédeus (KD) säger att det är en seger för oppositionen att förslaget drogs tillbaka och att hon upplever att landstingsråd Ingalill Persson nu tagit till sig av den kritik som uttalats.

– Alla i landstingsstyrelsen bär lika mycket ansvar. Den här frågan rör hela den demokratiska processen och det är en seger för oss att det här ojämlika förslaget dras tillbaka.

Mer läsning

Annons