Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rop på hjälp

Annons

I går häktades den 21-årige mannen från Falun. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar i Falu tingsrätt och förundersökningen är belagd med sekretess.

En av anledningarna till att varken polis eller åklagare får uttala sig om utredningen är att frivården och sociala myndigheter arbetar med att försöka hjälpa 21-åringen på bästa möjliga sätt.

De senaste veckorna ©har den unge mannen haft samvetsbetänkligheter och ångrat att han utsatte flera personer för rädsla och kränkning när de blev hotade med ett pistolliknande föremål och tvingades att lämna ifrån sig pengar ur butikernas kassor.

Därför bestämde han sig för att gå till polisen och erkänna.

Han kom tillsammans med en advokat till polishuset i Falun och bad om att få berätta att han var den skyldige.

Mannen erkände att det var han som kom in på Tempo på Lustigknopp strax efter att butiken öppnat på onsdagen den 7 december. Han hotade mannen som satt i kassan med en pistol av modellen soft airgun. Ett luftvapen som är mycket svårt att, i en stressad situation, skilja från ett betydligt farligare kulvapen.

Efter rånet försvann han på en gammal damcykel.

21-åringen fortsatte med att berätta om rånet mot Lidl i Britsarvet på eftermiddagen den 10 december som var en lördag. Han hotade även där till sig pengar genom att rikta vapnet mot en anställd. Vittnen såg att rånaren flydde på en cykel i riktning mot Bojsenburg.

Vid häktningsförhandlingen erkände 21-åringen rånen, men han bestred häktning och ville bli försatt på fri fot eftersom han erkänt och är i stort behov av vård.

Falu tingsrätt beslutade att häkta honom, men gav honom inga restriktioner. Det innebär att han bland annat får höra på radio, se tv och läsa tidningar.

Mannen är även misstänkt för ett försök till stöld den 6 december, alltså dagen innan rånet mot Tempo.

Nu har åklagaren tid på sig till den 5 januari med att väcka åtal.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons