Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt höjdarjobb

Annons

Stora träd ger liv åt städer, trädgårdar och tätbebygda områden. Utan dem skulle stadsbilden bli ganska tråkig. Men för att träden inte ska orsaka problem måste de skötas på rätt sätt. Arboristerna ser till att träden håller sig friska, vackra och problemfria. På så vis kan de leva längre.

Benoit Broussard och Xavier Desnos förbereder dagens jobb. De kommer båda från Frankrike och arbetar för tillfället på Kratschmer Consulting AB. De ska utföra en så kallad praktisk beskärning för att mer ljus ska flöda igenom trädkrononan. I situationer som denna är arboristernas yrkeskunskaper avgörande.

- Det är roligt, i Sverige vill alla ha mer ljus och i Frankrike vill de ha skugga. Folk klagar alltid över stora träd, men jag tycker träd ska vara stora, säger Benoit Broussard och blickar uppåt kronan.

Han har arbetat som arborist i åtta år och älskar sitt jobb. I yrket ryms många beståndsdelar, trädbiologi, sågteknik och estetik. Men främst handlar det om att respektera trädet.

- Jag tycker om att arbeta i naturen och få nya utmaningar, både fysiskt och psykiskt, säger Benoit Broussard.

Med hjälp av linor, sågar och ren muskelkraft klättrar de sedan omkring i trädkronan och arbetar. Höjdskräck är inte att rekomendera.

- Vi jobbar alltid säkert och använder inte dubbskor eftersom det skadar trädet, förklarar Benoit Broussard.

Själv har han hunnit vänja sig vid höjden. Men så har han vunnit SM i trädklättring två gånger, samt deltagit i både EM och VM flera gånger. Numera är han domare på tävlingarna.

- De olika grenarna(!) består av klättring med rep, och upp för stammen samt räddning och trädarbete. Sedan bedöms säkerheten och stilen också, förklarar han.

Harald Kratscmer driver företaget Kratschmer Consulting AB. Han är ansvarig för den internationella certifieringen samt att läroplanen för blivande arborister matchar verkligheten. Numera arbetar han med trädgårdsplanering och inspektion i kulturmiljö från Vadstena till Luleå. Det innebär att han bland annat kontrollerar vitaliteten och säkerheten på ett träd med hjälp av olika instrument.

- Men instrumenten är mest till för den politiska delen. Efter alla år i branschen kan jag läsa av de yttre tecknen och använda sunt förnuft.

- I dag finns det kanske 10 till 15 företag i Sverige. När jag startade upp min verksamhet-93 var jag det andra i Sverige. Intresset för träd bara växer, säger han.

ASTRID FELDREICH

Mer läsning

Annons