Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt hästjobb

Annons

- Jag arbetar nästan dygnet runt med hästar, men tröttnar på hästar det gör jag nog aldrig, förklarar Peter Andersson.

Sitt mycket stora hästintresse har Peter aldrig gjort någon hemlighet av, inte heller av vilken stark upplevelse det kan vara att vinna V75.

- Det var en otrolig upplevelse då vi var på Örebro och vann V75. Att förklara det mer detaljerat är nog lite svårt, konstaterar Peter då han tänker på sin och familjens stora stund då deras travhäst Wonder Stuck förverkligade vad de tidigare bara vågat hoppas på.

Peter är född i Borlänge, men det är Gustafs som länge varit hemma. Flyttlasset gick från Borlänge till Gustafs då Peter var i sjuårsåldern. Bortsett från ett par år har Peter sedan dess varit bygden trogen.

- Suzanne och jag flyttade till Borlänge och gjorde ett försök att bo där. Men vi upptäckte att det inte var något för oss, så det blev bara ett par år innan vi flyttade tillbaka till Gustafs, berättar Peter.

Hovslagaryrket började Peter fundera över i tonåren, han var 15-16 år gammal och mycket hästintresserad. I det stora stall Peter ofta besökte träffade han hovslagaren Jan Hertzberg och då det några år senare blivit dags för en tvåårig hantverksutbildning, blev det med inriktning hovslageri.

Efter utbildningen gjorde Peter sin militärtjänst och efter lumpen hade han hovslageri vid sidan om andra jobb.

- Jag arbetade bland annat som vaktmästare och några år som frilansande sportjournalist, men numera jag heltid som hovslagare,säger Peter Andersson.

Inom sitt yrke skulle Peter kunna arbeta i princip hur långa dagar han själv vill. I dagsläget finns det nämligen hur mycket hästar som helst, men mycket få hovslagare.

- Folk förknippar ofta det här jobbet med att det är slitsamt. Det är det också, men det gäller att inte ta åt sig för mycket, betonar Peter.

Då det gäller det egna, mer privata intresset för hästar och travsport, vill Peter betona att det mer är att betrakta som en hobby. Fast visst är det ett stort intresse och ett intresse som verkligen engagerar hela familjen. vars travhäst numera heter Amber Star. En fyraåring med lovande gener.

- Han har samma mormor som Victory Tilly, påpekar Peter Andersson.

De förhoppningar som finns då det gäller Amber Star är att släktskapet med legendariska Victory Tilly ska ge framtida och mycket tydliga avtryck i form av meriterande segrar.

Ett annat stort intresse Peter länge haft är historia och främst Sveriges historia.

Vilken period är du mest intresserad av?

- Det är från 1400-talet fram till 1800-talet. Just nu läser jag mycket om Gustafs historia och har hittat mycket intressant, säger Peter Andersson.

Blir det tid och pengar över används det för resor. Några av resmålen har varit Thailand, Bahli, USA och Frankrike.

- Favoriten är nog ändå grekiska övärlden, summerar Peter.

Inför födelsedagen kan Peter notera några fina fullträffar i livet, var och en av dem har gjort tillvaron ljusare. Fullträffarna är yrkesvalet, familjen och hemorten Gustafs.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons