Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rekordår

Annons

Elpremiär -och rekord

Januari: Martha och Yngve Larsen i Storbron, Sörsjön, firade in det nya året: De hade fått in elektricitet i stugan och riktigt lyse. Monika Danielsson, SMHI:s väderrapportör i Granberget, kunde summera ett nederbördsrekord för det gångna året. 1 182 millimeter! Normalt är cirka 700 mm på ett år..

Präster och bönder

Februari: Prästbråken i Lima-Transtrand har blivit en följetong. En provanställd präst fick smaka församlingsledningens beska medicin - sparken.

Bönder med traktorer ställer till kaos och irritation på Sälenvägen. De krypkör i turisttrafiken som en protest mot svensk dieselskatt.

Husläkaren slutar

Mars: Malungs verklige husläkare Henning Engberg går i pension efter mer än 30 års arbete och 100 000 patientbesök.

Torgås Handelsförening, Lima, grundad 1919, tvingas slå igen. Butiken är olönsam.

80 jordvarv i bussen

April: 80 varv runt jorden hade busschauffören Brus Alf Olsson, Torgås, kört buss då han efter 41 års körning gick i pension.

En slagbjörn tar tre får i Yttermalung och sedan en jakthund. Men björnen får inte skjutas.

Fick rätt till sist

Maj: Föräldrar i Lima får till sist rätt. Det finns mögelproblem i Lima skola och kommunen tvingas besluta om en stor ombyggnad och att stänga skolan ett helt år.

Kommunens vackraste hus röstas fram: Lisellska huset i Malung och bland nyare byggen Olnispa bystuga i Sälen.

Slut med pengar

Juni: Statyn Fulunässoldaten, ett minne av beredskapsåren, invigs av riksdagskvinnan Laila Bäck, Vansbro.

Föreningssparbanken i Sälen slutar med kontanter för att "ägna sig åt annat". Det blir proteststorm och banken tvingas på hösten låsa upp kassalådan igen.

Nytt dansbandsrekord

Juli: Dansbandsveckan i Malung sätter nytt rekord med över 31 000 besökare. Björn Skifs "Speldosa" i Sälen drar över 10 000 begeistrade åhörare. Jimmy Birklin, Malung, blir världsmästare i orientering.

Äntligen ljus i deras hus

Augusti: Synskadade Sune Johansson jublar, han får elektricitet och riktig belysning till stugan i Skarsåsen.

I Öje tvingas man att lägga ner Regattafesten efter 52 år. Miljöchefen i Malung, Lennart Bojort, slår larm om att dansband spelar så högt att publiken riskerar hörselskador.

Ebb i kassan

September: Ekonomisk kris i kommunen och beslut om stopp för både anställningar och investeringar. Konsumentvägledningen i Malung uppmärksammar Konsumentverket på att godis-tillverkarna lurar barn, stora och fina påsar innehåller mest luft.

Förödande mordbrand

Oktober: En vargflock har etablerat sig i Tandövalareviret i Lima. Rivningsvågen når Malung, ett 60-talshus med 27 lägenheter ska jämnas med marken.

Åsens fjällgård i Sälen brinner ner till grunden. Det är andra branden på mindre än ett år, bägge misstänks vara anlagda.

Världspremiär i Malung

November: Världspremiär i Malung. Författaren Aino Trosells pjäs "Isbränna" med Unga Riks har premiär i Malung och Aino hyllas. En annan kulturpersonlighet i bygden, riksspelmannen Wille Toors, uppmärksammas då en byggnad vid Malungs folkhögskola får hans namn.

5 000 på datorfest

December: Två unga, driftiga företagare från Malung, Martin Öjes och Kenny Eklund, arrangerar världens största datorfestival med 5 000 deltagare i Jönköping. Sälen, Nordens största vintersportort, får äntligen riksväg ända fram, riksväg 71, som tidigare slutade i Malung.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons