Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett parti i gungning

Annons

Mötet den 20 november blev tidvis stormigt. Trots att valberedningen stod enig bakom ett förslag bubblade motsättningarna upp till ytan. Håkan Castor och Kerstin Rahm Castor lämnade tidigt lokalen i protest. Då hade Håkan Castor, som var föreslagen som ersättare i kommunstyrelsen, sagt ett par sanningens ord till riksdagsman Peter Hultqvist.

Hultqvist som länge med sin politiska tyngd hållit de olika krafterna inom partiet i schack. Håkan Castors ord lämpar sig inte i tryck, men Peter Hultqvist fick veta vad han är värd, i Håkan Castors ögon.

Enligt Castor körde Hultqvist fullständigt över valberedningens förslag. Det började med att Josef Erdem talade för sig själv och ville ha ersättarplatsen i kommunstyrelsen, vilket Hultqvist backade upp med motiveringen att Erdem representerar invandrarna. Enligt Castor är det fel tänkesätt, han ilsknade till och drog tillbaka sin kandidatur.

Detta var inte enda gången Peter Hultqvist grep in under mötet. Han kom med andra kandidater är de som en enig valberedning fört fram. I valberedningen sitter både kommunalrådet Nils Persson och Kenneth Persson, kommunalråd och ordförande för socialdemokraterna. Sedan klubban fallit vid ett av valen kom Hultqvist enligt uppgift med ett annat förslag, som godtogs av mötet. När en annan av de närvarande då också ville föra fram ett annat namn - då gick det inte. Det muttrades i bänkarna.

Även om Peter Hultqvist lämnat de flesta tunga kommunala uppdragen i Borlänge, för att arbeta i riksdagen, är han fortfarande en stark kraft inom partiet lokalt. En tung politiker, Kristina Svensson, petades från personalutskottet där hon varit vice ordförande. Någon förklaring har hon inte fått. Svensson känner besvikelse och undrar fortfarande vad hon har gjort fel. Hon var inte med på det tidvis stormiga mötet. Hon var på Iron Maiden-konsert i Göteborg.

Tommy Hvenström är den socialdemokrat som fick flest personkryss i valet, efter Hultqvist och Nils Persson. Han beklagar att det finns olika läger i partiet:

-Min tanke när jag gick med var att vi skulle slåss mot alla andra. Men vi bränner för mycket tid på en massa annat skit, anser Hvenström.

Caroline Nyberg menar att fler och fler äldre inte behöver fler och fler uppdrag. Hon aviserar att Borlänges unga socialdemokrater tänker diskutera frågan vidare vid ett kommande möte. Nyberg reagerar också på att personer petats från sina uppdrag, utan att de fått någon förklaring.

Kaj Lund har suttit i byggnadsnämnden i 17-18 år. Nu har han petats till en ersättarplats. Någon förklaring har han inte fått.

- Jag har varit väldigt engagerad och är nog den som gått på flest möten, säger Kaj Lund och tycker att den strategin som gäller nu är märklig.

Facken har flyttat fram sina positioner i politiken. Någon konstaterar att Seko fått stort inflytande. Hanteringen av fallet Lars-Eric Hammarqvist delar också partiet i olika läger.

-Visst ligger det och pyr, säger en socialdemokrat.

En annan menar att valförlusten chockat delar av partiet, och bidragit till turbulensen. Frågan är om lugnet nu återvänder?

-Jag tror det, säger Caroline Nyberg.

-Det tror jag, säger Tommy Hvenström.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons