Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt fenomen som sprider sig

Annons

Mikael Hedman vid HSB Dalarna konstaterar att intresset för datorbaserade elhanteringssystem är på väg att slå igenom på bred front.

- Här i Dalarna är det ett ganska nytt fenomen, men ryktet sprider sig som ringar på vattnet och allt fler bostadsrättföreningar ansluter sig, säger han.

De fördelar som Mikael Hedman ser med elhanteringsystemet är förutom de rent ekonomiska framför allt att överblickbarheten ökar.

- Erfarenheten visar att det blivit mycket lättare att få en översikt över den egna elförbrukningen på det här sättet.

- Det i sin tur bidrar ju till en ökad medvetenhet och att man aktivt börjar spara el. Från HSB:s sida ser vi givetvis positivt på den här utvecklingen, säger han.

- Att man dessutom kan koppla till värmestyrning gör att föreningen verkligen kan få örnkoll på sina utgifter.

Det som krävs för att en bostadsrättsförening ska kunna ansluta sig är att man kallar till stämma där ett beslut tas i frågan. Därefter är det bara att kontakta en leverantör av den här typen av system.

- Det finns ju flera system att välja mellan, men viktigt är att tänka på att man bör välja en lösning där säkerheten är god.

- Det får ju till exempel inte vara så att mätvärdena försvinner vid exempelvis ett strömavbrott.

Förutom Brf Sims så är också andra bostadsrättsföreningar i Borlänge och Dalarna på väg att investera i datorbaserade elhanteringssystem.

- Det är väldigt många som fått information om detta och sedan har man gått och funderat. Känslan är att fler och fler börjar komma till beslut nu, avslutar Mikael Hedman.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons