Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mjukare sätt att planera framtiden

Annons

Genom att föra in ett mer demokratiskt tänkande och låta medborgare vara med och tycka till, kommer man att få in helt andra aspekter i samhällsplaneringen, menar folkhälsoplanerare Carl Gynne och jämställdhetshandläggare Elisa Sundstedt.

Tanken är att kommunen ska titta mer på sociala faktorer när man planerar ett nytt bostadsområde, en ny skola eller annat.

- Det ska inte bara vara den hårda fysiska planeringen utan även utgå från till exempel perspektiven folkhälsa, barnfrågor och jämställdhet, säger Carl Gynne.

För att sprida det här nytänkandet arrangerar de fyra seminarier under rubriken "Trygghet och tillgänglighet i samhällsplaneringen". Bland annat bjuder man in samhällsplanerare, arkitekter, folkhälsoplanerare och jämställdhetshandläggare från hela länet. Men även allmänheten är välkommen.

I går hölls det första seminariet i kommunhuset. Christine Hudson är docent och universitetslektor i statsvetenskap vid Umeå universitet. Hon berättade om sin forskning om kvinnors påverkan på staden. Hur skulle en stad se ut och fungera om kvinnor fick större inflytande över samhällsplaneringen?

Nästa seminarium kommer att fokusera på skolan.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons