Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft - för sommaren

Annons

Kranen fixade inte Majsan. Så hon fick rullas i Runn på kärra.

Majsan, som kommer att bli hem för Anna Jonsson, Mats Göransson, deras 19 dagar gamla son Oliver, och hunden Smilla. I tre månader!

- Japp, planen är att vi ska flytta ut i båten i juni, och sedan bo där i tre månader. Vi ska nämligen renovera huset och få ett nytt kök. Då blir det enklare att bo i båten, säger Anna.

För där finns både kök och toa, och inte mindre än sju sovplatser.

Anna och Mats har båten utanför trädgården hemma i Vika.

- Men under sommaren kommer vi att åka runt och bo på olika platser i Runn, också. Det kommer bo att bli en hel del i Slussen, berättar Anna, som konstaterar:

- Antingen är man båtmänniska eller så är man det inte.

Den här lördagen fanns det i alla fall många båtmänniskor på plats i Staberg. Kranen som var inhyrd hjälpte till att lyfta ett 30-tal båtar i sjön. Många andra körde själva i sina båtar.

Stabergs båtklubb har cirka 300 medlemmar och 160 båtplatser.

- Alla båtplatser är upptagna. V har en kö på 30, berättar Kaj Jensen.

- Det här är en speciell dag, när båtarna kommer i. Vi är många som de senaste veckorna varit här i hamnen och putsat intensivt på båtarna inför den här dagen.

Marika Erlandsson kallar sig för nybörjare, trots att hon nu haft segelbåt i Runn i fem år.

- Att ha segelbåt i Runn är härligt. Det finns så otroligt många öar. Och båtlivet är så mycket mer än att bara segla. Här träffar man alltid folk.

Det sägs om Runn att sjön har lika många sjöar som året har dagar.

- Förr trodde jag alltid att det var en utopi att jag skulle kunna ha en segelbåt. Jag trodde det var för dyrt. Men jag gav 13 000 kronor för min båt. Och inte är det speciellt dyrt att ha den här heller. Det kostar mig ungefär en tusenlapp.

Marika hoppas att det blir mycket segling i år.

- Jag har en arbetskamrat som är väldigt duktig seglare. Jag hoppas att han ska lära mig mer. Och barnen tycker det är roligt att åka ut och segla. Har man båt i Runn behöver man inte åka bort på semester.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons