Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lopp i taget, redo för det 60:e

/
  • Bengt och skidsamlingen hemma i Älvdalen.
  • Förra året väckte brittiska kändisen Pippa Middelton (i gul väst) uppmärksamhet med sitt deltagande. Till höger om henne ses Bengt Eriksson (orange väst).

Det finns de som har som mål att genomföra ett Vasalopp. Sedan finns Bengt Eriksson som inte hänger upp sig på antalet lopp.
– Känns allt bra och jag får vara frisk, så är jag väl med i år också, säger Bengt lugnt inför det som kan bli hans 60:e Vasalopp.

Annons

59 genomförda lopp, 53 i Vasaloppet och sex i Öppet Spår. Det gör Bengt till världens mesta vasalöpare. Därtill en av de bästa genom åren, med en andra placering efter Gunnar Larsson 1958 som bästa resultat.

– Vi hade sällskap till Oxberg där Gunnar hade en egen kontroll. Jag stannade också där och drack och åt sockerkaka och då passerade Gunnar, minns Bengt, som valde sockerkaka före segerjakt den gången.

Under de 59 loppen har Bengt en medelplacering på 1007.

– Jag har varit på alla placeringar utom ett och sex när det gäller de tio bästa, säger Bengt försynt.

Därtill har han varit 19 gånger bland de 25 bästa i Vasaloppet.

Idag är det istället en annan rekordsvit som imponerar, 59 lopp i följd!

Viloåret blev 1990, det år då Vasaloppet var inställt.

– Några av de andra veteranerna gav sig då ändå ut i spåret och en cyklade, men jag hade ingen sådan tanke, säger Bengt, när han bjuder på en kopp kaffe i köket i villan hemma i Älvdalen, nyss hemkommen från ett träningspass.

– Jag har elljusspåret 400 meter härifrån och det är perfekt att träna i sig, säger Bengt lugnt.

Han tävlar för Sälen, men bor sedan många år i Älvdalen.

Bengt fick vänta med att åka Vasaloppet tills året efter det att han fyllt 22 år.

– Det ansågs som en krafttävling och vi skulle vara tillräckligt utväxta för att klara av kraftprovet, minns Bengt.

Med 59 genomförda lopp vet Bengt direkt vilket som var tuffast respektive lättast att åka.

– Tuffaste loppet var mitt andra, 1954, då hade vi träskidor och jag fick valla om över öppen eld redan i Mångsbodarna. Lättast, om det nu finns något lätt lopp var nog 1979, det var åtminstone mitt snabbaste lopp, funderar Bengt.

Trots benbrott och höftoperationer har han inte missat ett enda lopp under 59 år.

Då hade jag ingen tanke på att jag skulle åka 59 lopp i rad, säger Bengt som är nöjd med 59 lopp. Blir det ett 60:e lopp så får det bli så.

Men 59 lopp har det blivit, nu på god väg mot det 60:e. När Bengt kommer i mål brukar han alltid uppmärksammas, men i vintras kom han i skuggan av en annan åkare som gled i mål strax efter Bengt. Engelska Pippa Middleton, syster med prins Williams hustru Kate, fick då all uppmärksamhet. Bengt fick ett uppmuntrande ögonkast av Pippa som han var 39 sekunder före mål.

59 lopp under 59 år. Bengt är nu 82 år, men fortfarande en kraftkarl fostrad med hårt arbete i skogen. I mål är Bengt medan solen fortfarande skiner över Vasaloppsmålet, i vintras klarade Bengt sitt lopp på 7.12. Han tränar mer för att må bra än för nya rekordtider i Vasaloppet.

– Numera blir det mer och mer stakträning, säger Bengt, som inte är främmande för att följa den tekniska utvecklingen som gäller inom längdskidsporten.

Som 82 ådring har Bengt också fått ett par nya skidor.

– Representanten för skidmärke gav mig det här paret, säger Bengt, som antagligen är Salomons äldste åkare med sponsrade skidor, men bättre representant för längdåkning går det knappast att finna.

När det är dags för Vasaloppet så har Bengt sina rutiner.

– Jag bor vid vägövergången natten före Vasaloppet och laddar med grötfrukost och smörgåsar. Sedan är jag på start en timme innan. Men jag bryr mig inte så mycket om att placera ut skidorna utan jag tar den plats jag får, säger Bengt, som startar från Vasaloppsveteranernas startled.

1982 blev Bengt den 14 åkare som nådde 30 genomförda lopp, veterangränsen. 2003 nådde han som förste åkare 50 genomförda lopp, när han med specialdesignad nummerlapp genomförde sitt 50:e lopp i Öppet Spår.

– Jag åkte Öppet Spår sex gånger, men de senaste fem åren har jag åkt Vasaloppet och räknar med att göra det även i årets lopp, om jag känner mig frisk och pigg.

Det ska även finnas en speciellt framtagen nummerlapp för Vasaloppets mesta åkare i vinter.

– För min del duger min vanliga veteranlapp väldigt bra, säger Bengt Eriksson inför årets Vasalopp.

Ett lopp där Bengt Eriksson kan bli förste man att nå 60 genomförda Vasalopp.

Annons