Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv med djuren

Annons

Catarina och Mats Matsols köpte Dubblarbo 2001. Fäbodarna ligger i Fjällgrycksbo och kom väl till pass när betet inte räckte åt djuren nere vid hemmagården i Sågsbo

När Matsols tog över växte gräset högt och slyet kröp in på knutarna. Nu har de röjt för att få luft och ljus och knottfritt.

Som så ofta på fäbodar är utsikten milsvid. Hoppbackarna skymtar i diset i fjärran.

Mats Matsols har timrat upp en stuga och en ladugård. Här finns 11-12 förfallna hus. Makarna rustar allt eftersom, när det finns tid och ekonomi.

Catarina njuter av sina tre sommarmånader i Dubblarbo. Hon sover som en prinsessa under myggnätet från Ikea. Maken och barnen har ett sovloft.

- När djuren är här är jag också här, säger hon.

Hon har några fjällkor, men rödkullorna är hennes favoriter, det finns bara 500 renrasiga sådana i hela Sverige.

- De passar här och ger både kött och mjölk. Och så är de vaksamma mot rovdjur. Fjällkorna är också fina, men de är mer tillgivna, som getter. Rödkullorna är självständiga. Det gillar jag, säger Catarina.

Många frågar efter ost och smör, men hittills har hon bara producerat för familjens behov och mjölkar bara två av korna. Kanske blir det fler till nästa år när det finns hopp om mindre pappersarbete för småbrukare.

Vanligen har Catarina inga problem att få hem djuren som betar i skogarna runt fäbodarna. Fåren håller sig nära där det finns bete. Korna känner igen hennes röst eller lystrar till skramlet från hinken med kraftfoder.

Men under veckan har det varit besvärligt att locka hem dem. Catarina tror att en björn kommit mellan henne och rödkullorna. Hon har sändare på tre av dem, som hon kan pejla. Och hon har också fått hjälp av John Ericson från Bjursås som gått med hunden.

Ledarkon Docka är dock mer bekymrad över grisen. Hon har fått syn på grisen Grisen och gör en spurt över vallen. Han flyr tillsammans med sina adoptivkillingar under det elstängsel som inhängnar själva gården.

Strömmen kommer från en liten solpanel som också räcker till mobiltelefonen, men inte till den tv-apparat som barnen skulle vilja ha.

Docka muar ilsket. Hon är brokig i rött och vitt, vilket är ovanligt.

Hemmagården ligger alltså i Sågsbo, i andra änden av Bjursås socken. Buffringen den 5 juni gick fort. Djuren hade bråttom och det tog bara 3,5 timme att gå 1,5 mil över skogen. I helgen är det dags att dra hemåt.

- Då har de ännu mer bråttom, en gång gick det på 3 timmar, berättar Catarina Matsols.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons