Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett kulturellt haveri

Annons

Sverges Televisions sändning av Tommy Körbergskonserten under påskhelgen visar den totala smaklöshet som råder inom underhållningsbranschen.

Det var fel program i fel lokal och fel inramning av medverkande för det program som sändes och en smaklöshetens triumf över kulturen.

Det var inte Tommy Körbergs fel, tvärtom sjöng han med hela sin långa erfarenhet och scenvana, men att sjunga "Jag, en fattig bonddräng" och "Jag är ganska mager om bena" till ackompanjemang av en fullbesatt symfoniorkester är ändå att skjuta mygg med kanoner. Dessutom dominerades orkesterarrangemangen av tre elgitarrer.

Den absoluta toppen på smaklösheten var ändå när Körberg hängde en akustisk gitarr på magen framför den stora orkestern. Det är alldeles tydligt att man tappat sinne för både proportioner och musikens innersta mening. Man kan inte spela Beethovens symfonier på fiol och dragspel men det är lika tokigt att framföra Nils Ferlins känsliga och underfundiga texter till ackompanjemang av en stor symfoniorkester.

Antingen blir kompositionen eller orkestern lidande och i det här fallet båda, men det förstår inte tv-ledningen.

Endast ett av inslagen i den sammanlagt två timmar långa konserten kunde motivera en stor orkester.

Det positiva var att alla på scenen var snyggt klädda och inga jeans.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons