Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hästjobb är klart

Annons

Den pensionerade chefen för Falu fritid var tacksam över att få återinviga elljusspåret efter höstens breddning av trekilometersslingan så att hästar och skidåkare i fortsättningen ska kunna samsas i terrängen.

- Det här är unikt, konstaterade han innan han klippte bandet, på de speciella skidor han dagen till ära tagit med sig och åkte några meter på i spåret.

- De här skidorna är faktiskt tillverkade i Enviken, 1936 i Björkboda. Huset där fabriken låg finns fortfarande kvar. Och 1939 vann en man som hette Lif Vasaloppet på sådana här skidor, på en mycket bra tid.

Skidorna finns numera på Dalarnas idrottsmuseum, där Runsvik passande nog är ordförande, skänkta av Evy Lindén, före detta budgetkamrer på kommunen och boende i Björkboda.

Innan han släppte iväg Annika Brandt, ordförande i Envikens IF, övriga skidåkare samt hästar och ryttarinnor, passade förre fritids-chefen Runsvik också på att ge föreningen en uppmaning:

- Det finns pengar i potten för det här, jag tycker ni ska förhandla med kommunen om att överta spåret.

Kent Jansson i styrelsen:

- Intressant, jag har inte tänkt så långt. Vi får ta upp det till diskussion.

Byborna har redan under hösten gjort en stor insats för elljusspåret, sedan föreningen fått 80 000 kronor ur en arbetshästfond, öronmärkt för att göra något för ridsportverksamheten, och 10 000 kronor från kommunen för att göra en upprustning.

- Nu kan spåret användas av alla i byn. Det har blivit otroligt mycket bättre, nästan dubbelt så brett. Det är roligt när man kan vara tillsammans, säger Malou Olersbacken, en av hästentusiasterna.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons