Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fritt näringsliv innebär utveckling

Annons

Svar till Mia Jäverling:

I fråga om etableringen av flera mataktörer i Borlänge tror jag att Peter Hultqvist och hans parti har fattat rätt beslut.

Det slutgiltiga beslutet om etablering fattas dock av marknaden själv, som efter marknadsundersökningar kommit fram till, att deras tänkta investering är riktig.

Det är så ett samhälle utvecklas, och all utveckling betyder förändringar. När automobilen kom bestämdes att en häst med ryttare skulle gå före bilen och varna. Ryttaren försvann snart och hästarna finns numera under huven på bilarna.

I USA tvingade sig bromsarna på tågen kvar under en period, också sedan de inte var nödvändiga. De försvann så småningom och den övertaliga personalen bytte plats, fick söka andra jobb och sögs upp av marknaden.

Den form av trygghet, som innebär att man ska kunna jobba kvar på ett och samma jobb så länge man önskar, finns inte längre.

Den fanns i Östtyskland i den form av ekonomi där antalet marknadsaktörer inom varje bransch bestämdes på statskansliet.

Men denna modell visade sig i längden oduglig och underlägsen det fria näringslivet i väst, och gick med fart i graven. Få sörjer dess hädanfärd.

Tryggheten försvann kanske, men i stället fick människor frihet, bättre ekonomi, större varuutbud, bättre kvaliteter och fler köpställen.

Samma lagar gäller för svenska marknaden, så länge vi fortsätter att utveckla ett fritt näringsliv, som är förutsättningen och grunden för ett välståndssamhälle.

Om vi ska reglera t ex varumarknaden och politiskt bestämma om butikers antal, lokalisering och kulturhistoriska värde, kommer ekonomin, varuutbudet, kvaliteten och antalet köpställen och arbetstillfällen att sjunka. Därmed försvinner friheten och också tryggheten.

OLLE WICKBOM

Mer läsning

Annons