Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett folk på marsch...

Annons

Åtminstone inte det 30-tal Ludvikabor och andra som tillbringade tisdagskvällen med att inleda jubileumsåret 2005 för Stadsvandringen under ledning av entusiasterna och hembygdskännarna Berit Odnegård och Rudolf Peterson.

- Jag håller mig med så länge jag orkar cykla vägen ner från stugan i Norrvik till stan, förklarade en av de verkliga veteranerna, Gun Eriksson som givetvis var med om årets första vandring som var förlagd till Marnäs

Vid det här laget har Ludvikafödda Gun säkerligen tappat räkningen på hur många mil hon travat på Ludvikas gator tillsammans med Rudolf och Berit och inga miljöer efter vandringsvägen är henne främmande.

Hon pekar på Gnalins citrongula hus efter Östra Storgatan.

- Där bodde jag som liten och pappa (Folke Berge, Ludvika Tidnings legendariske ledare) fick erbjudande om att köpa huset, men blev varnad eftersom någon bekant, som ansågs kunnig inom byggnadsbranschen, menade att det var fuktskadat. Jag vet inte hur det var med det, men det kanske var lika bra att affären inte blev av. Pappa var så opraktisk. Jag tror inte att han klarade att byta ens en säkring en gång, skrattar Gun.

Rudolf och Berit har en trogen skara medvandrare, fullproppade med Ludvikahistoria, men också deltagare som är ute för att fylla på sin kunskapsbank om Ludvikas historia.

En och annan passerade också hus och miljöer som hör hemma i den personliga familjehistorien.

Sadelmakare Östbergs ättling Ulrik Jansson, exempelvis, som numera bebor Sörmans gamla soldattorp mellan Villagatan och Trädgårdsgatan, ett hus med spännande historia liksom många andra som kantade vandringen när tionde säsongen av stadsvandringar inleddes i går kväll.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons