Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett färgstarkt toppmöte

Annons

Lyssna på:ModemBredband
Christer Gruhs, politisk redaktör


Kvällsaktiviteten intill Siljan blev en häftig upplevelse. Inte bara för de många internationella gästerna, utan även för bybor och svenskar i allmänhet.

Arrangörerna hade valt att fokusera på de fyra elementen, vatten, eld, luft och jord, under inledningshögtidens gästabud. Alla var påtagligt närvarande när 20 kyrkbåtar anlöpte Siljans strand som startskottet för ett magnifikt skådespel i den sena sommarkvällen.

Festen vid sjöstranden föregicks av flera intressanta samtal i det stora mötestältet på toppen av Tällbergs by, som under de närmaste dagarna ska fungera som mötesplats för drygt 400 expeters samtal om "hur i hela världen vi kan leva tillsammans".

Deltagarna representerar egentligen sig själva, inte företag, organisationer eller regeringar. De har mött upp i Tällberg för att diskutera miljö och ekonomi både ur lokal och global synvinkel. De kommer från 60 länder och många av deltagarna fanns redan i Tällberg under fjolårets möte. Men nästan alla betonar att de deltar i Tällbergsmötet som individer och inte som representanter för någon annan huvudman.

- Detta är Tällbergskonceptets storhet. Folk reser från olika håll i världen till vår lilla del av världen för att få ny kunskap och insikt att sedan förvalta på bästa sätt.

Det säger initiativtagaren Bo Ekman, själv positivt tagen när också tekniken gick Tällbergsmötet i händerna och bilden av Kofi Annan kunde läggas ut i det stora mötestältet.

Redan förra året var miljöfrågan en fråga på Tällberg Forum. I år är den i centrum och det var visserligen en ren tillfällighet, men såg ut som en medveten handling, när den svenska oljekommissionen kom med sina förslag om hur Sverige ska bidra till en ökad miljömedvetenhet samma dag som mötet inleddes i Tällberg.

Forumdagarna inbjuder i år till ett öppet deltagande. Alla som vill komma är välkomna att lyssna på experternas framtidsdiskussioner. Redan under premiärdagen var det stort intresse att få vara med och lyssna, särskilt som invigningsdagen också blev en blandning av artisteri och mer sakligt inriktade inslag.

Kvällen i Tällberg blev sen. Men i dag fortsätter de internationella samtalen om hur länder och människor tillsammans kan skapa en bättre och säkrare värld.

Birgitta Fröstad i Tällbergs byalag hälsade gästerna välkommen och gjorde det med en förhoppning om att också hennes och andras barnbarn ska få en bra värld att leva i.

När Tällbergsmötet fortsätter i dag kommer också dalfolkets möjligheter att vara med och påverka framtiden att sättas i fokus. Dalarnas lokala roll ska sättas in i de globala sammanhangen. En av storheterna med Tällberg Forum.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons