Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett dyrt - och smutsigt beslut

Annons

Det blev som bekant kallt någon vecka före jul och Sydkraft har nu under fyra veckor levererat värme motsvarande 120 MWh per dygn.

Fem MWh kommer från oljeeldning och det motsvarar bortfallet från Siljanssågen på grund av länsstyrelsebeslutet som kommer att avgöras i miljödomstolen längre fram i år. Egentligen handlar det om en tolkningsfråga, om fjärrvärmeanslutningen skulle ett anmälningsärende eller ett tillståndsärende.

- Från Sydkraft har vi hela tiden hävdat att länsstyrelsen fattat ett felaktigt beslut, men nu är det som det är och konsekvenserna har blivit att vi under fyra veckor förbränt 16-17 kubikmeter olja per dygn, något vi inte hade behövt om vi fått köra Siljanssågens panncentral, baserad på träbränsle, fullt ut, säger Kjell-Åke Wallström, Sydkraft i Mora.

Sydkraft betalar 4 200 kronor kubikmetern för oljan, exklusive moms. Merkostnaden för att bränna olja istället för träbränsle ligger på 440 kronor MWh, eller 50 000 kronor per dygn. Det gör en och en halv miljon kronor på 30 dygn, den tid köldperioden i princip varat.

- Jag tycker det är mera angeläget att tala om det onödiga utsläppet av 50 ton koldioxid per dygn, säger Wallström.

Det är bland annat panncentralen i Stormyren som tagits i bruk för oljeförbränningen.

Vän av ordning undrar till sist om inte träbränsle vid förbränning ger utsläpp av koldioxid ?

- Förvisso är det så, men det handlar om ett nollsummespel eftersom trädet, om det ligger kvar i skogen och ruttnar, ger ifrån sig motsvarande mängd. Det spelar alltså ingen roll om man eldar upp trädet.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons