Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett domedagstal utan vetenskapliga belägg

Annons

Svedins påstående att "Risken för översvämningar och extrema väderomslag, som tropiska stormar, kraftiga regn och torrperioder, ökar påtagligt" har emellertid inte belägg för sig. Detaljerade undersökningar vid SMHI av stormar i Sverige under de senaste tvåhundra åren visar ingen tilltagande trend. Det föreligger liknande besked från Miamis forsknings- och prognoscenter för tropikväder gällande frekvensen av tropiska stormar och orkaner. Det finns heller inte några övertygande modellberäkningar som visar att stormarna kommer att intensifieras under detta århundrade.

Ur atmosfärdynamisk synpunkt kan man i själva verket förvänta sig svagare och färre stormar på grund av minskad temperaturskillnad mellan höga och låga latituder eftersom den globala temperaturhöjningen är större på höga än på låga latituder.

Det vilar något av en allmän domedagssyn över Svedins miljöräddningsbudskap. Visst är en global uppvärmning pågående, och självklart ska vi analysera vad som kan och behöver göras för att anpassa vårt samfund till tänkbara förändringar i våra existensbetingelser. Men jag tror inte att någon är betjänt av att låta hypoteser och teorier över klimatförändringar efter hand betraktas som fakta, vilka kan leda till ineffektiva om inte missledande åtgärder.

I artikeln konstateras exempelvis "Görs ingenting åt koldioxidutsläppen kan vi vänta en mycket kraftig uppvärmning i Europa".

Detta ger intrycket att koldioxiden ensam står för den observerade globala uppvärmningen, vilket syns helt felaktigt med tanke på att inga modelberäkningar givit så extrema resultat.

Det är beklagligt att vetenskapliga resultat förvanskas genom okunniga uttalanden av politiker, med följd att nationella och internationella insatser, avsedda att möta förväntade klimatförändringar, förlorar i effektivitet.

HILDING SUNDQVIST

Hilding Sundqvist är professor emeritus i meteorologi vid Stockholms universitet.

Mer läsning

Annons