Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett brott var 15:e minut

Annons

Sverige är i dag inte den rättsstat som den utger sig för att vara. Våra städer och gator är inte lika säkra som de en gång var, och människor känner sig inte säkra och trygga längre i vårt samhälle.

I Sverige ökar brotten varje år, Dalarna är inget undantag. I vårt län har antalet brott ökat med över fem procent bara de senaste fyra åren. I Dalarna sker det i år 91 brott om dagen; ett brott var 15:e minut.

Det är skrämmande att brotten och framför allt våldet ökar så kraftigt i vår region, men än mer skrämmande är att bara var fjärde brott klaras upp. Dalarnas invånare drabbas varje dag av så kallad vardagsbrottslighet. Att bli utsatt för ett villainbrott eller en bilstöld är inte trevligt, och den känsla av ängslan som det innebär att veta att någon tagit sig in i ens hem, men utan att veta vem, är hemsk. Det blir då inte bättre av att bara tio procent av alla dessa vardagsbrott någonsin klaras upp i vårt län. Det är inte godkänt.

En modern stat som Sverige ska skydda sina invånare mot brott och det mest effektiva sättet att förebygga brott är att klara upp samtliga brott och ställa förövarna inför rätta. Dalarna behöver medel för en effektivare poliskår.

Vi behöver även domare och åklagare som använder sig av hela straffskalan för att i största möjliga mån tydligt klargöra att brott straffar sig. Det ska kännas tryggt och säkert att bo i Dalarna.

PATRIK FORSLUND (M

Mer läsning

Annons