Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett års fängelse för rånförsök

Annons

I slutpläderingen yrkade chefsåklagaren, Fredrik Skoglund, på att mannen borde dömas till minst ett och ett halvt års fängelse och utvisning ur landet på livstid.

Han begärde också att den åtalade skulle vara kvar i häkte, då det fanns risk för fortsatt brottslighet eller att han kunde undandra sig avtjänande av straffet.

Försvararen, advokat Mats Bergh, ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl att utvisa den 24-årige mannen, och han yrkade att hans klient skulle försättas på fri fot.

Det var den 11 november förra året som den 24-årige mannen först stal ett par bilar från en bilfirma på Källvägen och senare på kvällen, strax före stängningsdags, försökte råna en bensinmack på Albacksgatan.

Vid det misslyckade rånet kom 24-åringen inte över några pengar utan stal endast några glassar. I samband med rånförsöket skadade han en av de kvinnliga kassörskorna på bensinmacken med en sax. 24-åringen greps bara några minuter efter rånförsöket.

Den åtalade nekade till gärningarna men både vid bilfirman, liksom i de stulna bilarna, fanns det DNA som binder mannen till gärningarna och samma sak gäller vid rånförsöket.

Den kvinna som skadades då mannen angrep henne med en sax, blödde och det fanns blodspår med den skadade kvinnans DNA på mannens kläder liksom på saxen som mannen använde vid rånförsöket.

Chefsåklagaren Fredrik Skoglund menade att den tekniska bevisningen var övertygande och band mannen vid brotten.

Båda kvinnorna, som arbetade vid bensinmacken, blev naturligtvis chockade av händelsen och de känner fortfarande en oro, då de arbetar kvällstid.

Tingsrätten beslutade också att den skadade kvinnorna ska ha ett skadestånd på sammanlagt 25 000 kronor och den andra kvinnan 20 000 kronor, den större delen av detta för kränkning.

Den 24-årige mannen ska också betala 18 000 i skade-stånd till den bilfirma där han gjorde inbrott och stal två bilar.

Mannen nekade till brotten och bestred också skadeståndsanspråken, men tingsrätten gick där i stort sett helt på åklagarens yrkanden.

Den 16 december gjorde sig 24-åringen skyldig till våld mot tjänsteman och detta skedde vid häktesavdelningen i Falun. Där tilldelade mannen en kvinnlig anställd en örfil.

Mannen nekade också till detta brott, men även här fann tingsätten en övertygande bevisning, och den såg mycket allvarligt på detta våld. Här dömdes 24-åringen till ett skadestånd på 5 000 kronor för kränkning.

Lagmannen, Lars-Erik Bergström, vid Mora tingsrätt sade, då han meddelade domen, att det rörde sig om mycket allvarlig brottslighet och med den bevisning som fanns mot 24-åringen, var det ställt utom allt rimligt tvivel att det var han som hade begått brotten. Inte minst den tekniska bevisningen var mycket omfattande.

Tingsrätten ansåg dock att 24-åringen inte skulle utvisas på livstid, som åklagaren begärt, utan att det räckte med fem år innan han, efter avtjänat straff, får återvända till Sverige.

Strafftiden bestämde tingsrätten till ett års fängelse och den beslutade också i stort sett de skadestånd som hade krävts av de personer som utsatts för bland annat kränkning i samband med brotten.

Tingsrätten gick också på åklagarens linje att mannen ska vara kvar i häkte.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons