Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 20-tal jobb hotade

Annons

- Vi väntar på riktlinjer och förväntas få det inom en till två veckor, sedan kan förhandlingar med facken ske uppger Henriette Johansson.

Personalen på försäkringskassan i Ludvika har denna vecka fått information av enhetschefen Lotta Daun att några av dem eventuellt ska erbjudas arbete i Borlänge.

- I Ludvika är det ungefär 20 årsarbetare. Sju personer ska på något sätt lämna kontoret, eventuellt genom uppsägning eller erbjudas arbete i Borlänge. Det är sju personer som möter kunder vid disk och handlägger föräldrapenning - ärenden som lika gärna kan skötas i Borlänge, säger verksamhets-chef Ingo Tängerby.

-De anställda är förstås ledsna över beskedet och tycker det är jobbigt. De som arbetar med långtidssjukskrivna blir kvar på kontoret i Ludvika, säger Tängerby.

På frågan om Ludvikakontorets framtid svarar Tängerby att risken finns att kontoret kan bli ännu mindre.

-Försäkringskassans förnyelseprogram som ska genomföras innebär att vi mer går åt produktionscentra. Om två till fyra år tror jag att försäkringskassan finns ihuvudsak på två ställen iDalarna, säger verksamhetschef Ingo Tängerby.

Informationschef Henriette Johansson uppger att 15-20 årsarbetare kan sägas upp i hela länet.

-Från början räknade vi med en minskning om totalt 15 miljoner kronor för 2007 i förvaltningsanslaget. I slut-änden blev det efter att ha räknat bort ett 30-tal pensioneringar, omplaceringar och sådant att vi räknar med att 15-20 personer berörs av uppsägningar.

Försäkringskassan väntar på besked från huvudkontoret i Stockholm och kan vara klara med ett beslut först i februari. När Henriette Johansson siar om framtiden för försäkringskassan i länet är en koncentrationen att vänta:

-Ska jag ta ut svängarna är det tänkbart att Falun, Borlänge och Mora är kontor med handläggningsärenden i framtiden. Men försäkringskassan kommer att finnas representerade i alla kommuner, säger Henriette Johansson.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons