Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etiopiska politiker slapp dödsstraff

Annons

De etiopiska oppositionspolitiker som i förra veckan fälldes för förräderi, försök att störta regeringen samt uppvigling i samband med valen i Etiopien för två år sedan, dömdes på måndagen till långa fängelsestraff.

Åklagarsidan hade yrkat på dödsstraff för 38 av de åtalade, men domaren gick på en mjukare linje och dömde 35 av dem till livstids fängelse. Ytterligare åtta dömdes till mellan 8 och 18 års fängelse.

Intresset för rättegången har varit stort. Hela första raden i domstolssalen upptogs av västerländska diplomater, och USA varnade innan straffen bestämts att försoning mellan regeringen och oppostitionen måste främjas.

Experter i Addis Abeba tror att det kan bli så att politikerna benådas och att det hela mynnar ut i en politisk överenskommelse.

I efterdyningarna av valet i maj 2005, som oppositionen hävdade gick oegentligt till, dödades nära 200 människor i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. Etiopiens premiärminister Meles Zenawi skyllde valvåldet på opportunistiska upprorsmakare och en sammansvärjning för att avsätta honom.

Därefter har Zenawi fått kritik från västvärlden och förlorat sin position som bidragsgivarnas gunstling i Afrika. Flera västländer har dragit in biståndspengar till landet.

TT

Mer läsning

Annons