Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etiopisk militär jagar oljerebeller

Annons

Massakern på ett oljefält i östra Etiopien hotar få följder utanför landets gränser. Etiopien hävdar att angriparna bar ärkefienden Eritreas uniformer.

På onsdagen jagade etiopiska styrkor angriparna, som i tisdags dödade 65 etiopiska och nio kinesiska arbetare vid oljeanläggningen i Ogaden i Etiopiens ödsliga och svårtillgängliga sydöstra landsända.

Attacken, som gerillarörelsen Ogadens nationella befrielsefront (ONLF) sade sig ha utfört, är det värsta våldsdåd som hittills har drabbat Kinas växande intressen i Afrika.

Ytterligare sju oljearbetare, etiopier såväl som kineser, tros ha bortförts av rebellerna. Gerillan har flera gånger varnat att oljeprospektering inte tolereras i området så länge folket i Ogaden "förnekas sin rätt till självbestämmande". Ogaden befolkas av etniska somalier och är i huvudsak muslimskt.

Etiopien anklagar ONLF för att gå i ärkefienden Eritreas ledband, och en lokal företrädare i Ogaden hävdade på onsdagen att angriparna vid oljefältet bar eritreansk mundering och pratade det eritreanska språket tigrinska.

Etiopien och Eritrea utkämpade ett blodigt krig 1998_2000 och rivalerna stödjer varsin part i våldets Somalia, som Etiopien har invaderat.

TT

Mer läsning

Annons