Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etiopisk militär jagar oljerebeller

Annons

Massakern på ett oljefält i östra Etiopien hotar få följder utanför landets gränser. Etiopien hävdar att angriparna bar ärkefienden Eritreas uniformer.

På onsdagen jagade etiopiska styrkor angriparna, som i tisdags dödade 65 etiopiska och nio kinesiska arbetare vid oljeanläggningen i Ogaden i Etiopiens ödsliga och svårtillgängliga sydöstra landsända.

Attacken, som gerillarörelsen Ogadens nationella befrielsefront (ONLF) sade sig ha utfört, är det värsta våldsdåd som hittills har drabbat Kinas växande intressen i Afrika.

Ytterligare sju oljearbetare, etiopier såväl som kineser, tros ha bortförts av rebellerna. Gerillan har flera gånger varnat att oljeprospektering inte tolereras i området så länge folket i Ogaden "förnekas sin rätt till självbestämmande". Ogaden befolkas av etniska somalier och är i huvudsak muslimskt.

Etiopien anklagar ONLF för att gå i ärkefienden Eritreas ledband, och en lokal företrädare i Ogaden hävdade på onsdagen att angriparna vid oljefältet bar eritreansk mundering och pratade det eritreanska språket tigrinska.

Det tillbakavisades av Eritreas informationsminister Ali Abdu.

Etiopien och Eritrea utkämpade ett blodigt krig 1998_2000 och rivalerna stödjer varsin part i våldets Somalia, som Etiopien har invaderat.

TT

Mer läsning

Annons