Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etik, moral - och piratkopieringar

Annons

Temadagen, som genomförs i början av februari, är avsedd för skolans sjundeklassare.

Stefan Lundgren, lärare i samhällsorienterande (so) ämnena, konstaterar att skolan lägger stor vikt vid och känner ett stort ansvar för etik- och moralfrågorna.

- För många ungdomar kan etik och moral vara oklara begrepp. Ny teknik och samhällsutvecklingen i stort påverkar ungdomarnas attityder och därför är det viktigt att skolans budskap är mycket tydligt, anser han.

Under temadagen, som genomförs av lärarna i arbetslag 7, kommer skolan att behandla bland annat piratkopiering av musik, spel och film.

- Vi vill få ungdomarna att reflektera över individens förhållande till kollektivet. Ju fler som kopierar desto svårare blir det att producera nya musikskivor, nya spel och nya filmer. Producenterna och utgivarna är ju beroende av intäkter och därför leder piratkopiering till att minska det framtida utbudet, vilket drabbar alla, förklarar han.

Det förhållandet gäller självklart också snatterier.

- Om några snattar exempelvis godis drabbar det alla genom ett högre pris, konstaterar Stefan Lundgren och tillägger att de som snattar därmed gör det på kamraternas bekostnad.

So-läraren fastslår att moralbegreppet är oerhört viktigt och att det kan vara avgörande för ungdomarnas framtid.

- Vem anställer någon med tvivelaktig moral?

I temadagen kommer representanter för bland annat butikerna i Djurås och polisen att medverka.

- Vi har en bra relation till näringsidkarna och företagarna. Det är viktigt eftersom de stöttar skolan i olika avseenden, inte minst när det gäller praktisk arbetslivsorientering, förklarar Stefan Lundgren, som också betonar vikten av att alla vuxna tar sitt ansvar genom att föregå med gott exempel och sätta gränser.

Mer läsning

Annons