Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etableringsfrihet för läkare utreds

Annons

Regeringen vill öka de privata inslagen i primärvården genom att införa etableringsfrihet för allmänläkare.

Att få tid hos husläkaren är den vårdfråga som svenska folket prioriterar mest, visar en enkät som organisationen Vårdföretagarna låtit Synovate Temo göra.

En granskning som organisationen gjort visar att flera av de löften som regeringen gick till val på inte har prioriterats så här långt, till exempel satsningen på primärvården, platsgaranti i äldrevården, införandet av en fast vårdkontakt genom vårdkedjan och en rätt för patienten att välja läkare, vårdgivare och tidpunkt för behandling.

Socialminister Göran Hägglund tycker tvärtom visst att regeringen prioriterar primärvården, men konstaterar att det krävs en rad åtgärder för minska köerna till vården.

Bland åtgärderna nämner han den slopade stopplagen som innebär att landsting ska kunna lägga ut sjukhusdriften på privata entreprenörer, en lagstadgad vårdgaranti och ny teknik för att minska administrationen i vården.

Mycket av debatten om sjukvården har kommit att handla om stopplagen i sjukvården, men det är vid sidan om sjukhusen som den stora privatiseringen sker, och kommer att ske.

De senaste tio åren har antalet privata vårdgivare fördubblats och den utvecklingen kommer att fortsätta, spår Gösta Jedberg som är ordförande i Vårdföretagarna.

Ett sätt att öka tillgängligheten är att införa fri etableringsrätt för allmänläkare, säger Göran Hägglund.

TT

Mer läsning

Annons