Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ETA-fånge i husarrest

Annons

En ETA-fånge som dömts för många mord får avtjäna resten av sitt fängelsestraff i husarrest för att förhindra honom att hungerstrejka sig till döds.

Beslutet har tagits av den spanska regeringen.

Bilder på den avmagrade Inaki (Ignacio) de Juana i sjukhusbädd med en slang med näringslösning till näsan har stärkt hans kultstatus ytterligare bland den baskiska separatiströrelsens ETA:s anhängare.

Han kommer att föras hem för att avtjäna resten av ett straff som han fick som påbackning efter att ha avtjänat 18 år i fängelse för 25 mord som ETA begick under 1980-talet.

Steget att placera de Juana i husarrest kommer inte att vara nog för att förmå honom att börja äta igen, meddelade hans advokat.

Inaki de Juana slutade äta när han dömdes till 12 års fängelse för att ha hotat en domare och lovordat terrorism i insändare som han skrev till en baskisk tidning medan han avtjänade det första fängelsestraffet. Han fortsatte med sin hungerstrejk även när Högsta domstolen i februari ändrade domen till tre års fängelse.

Den konservativa oppositionen i Spanien kritiserade omedelbart premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero för att särbehandla de Juana, som inledde hungerstrejken för 114 dagar sedan.

Tiotusentals personer marscherade i Madrid förra helgen för kravet att de Juana ska avtjäna resten av sitt straff fängelse, i praktiken mer än ett år till.

TT

Mer läsning

Annons