Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estnisk flagga nedriven i Moskva

Annons

Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov manade i dag till bojkott mot det "fascistiska" Estland.

I Tallinn har Estlands utrikesminister vägrat att ta emot den delegation med ledamöter av den ryska duman som befinner sig i staden, rapporterar TT:s utsände.

En ung man rev ner den estniska flaggan från flaggstången på Estlands ambassad i Moskva, rapporterar Interfax.

Mannens identitet var inte känd, men taleskvinnan för den ryska ungdomsgruppen Nasji (De våra) sade att det var en aktivist från Nasji _ som stöder president Putin.

Maria Sjapovalova från Mestnye (Vi som bor här), en ekologisk rörelse, sade att mannen greps. Men polisen hindrades från att köra bort med honom och ytterligare tre som medverkat i flaggrivningen av en grupp som blockerade vägen.

En källa i ryska rättsväsendet sade till Interfax att estnisk polis vid ambassaden slagit en av de fyra.

En kvart efter det att flaggan drogs ner satte ambassadpersonalen fast en ny flagga med tejp på flaggstången.

Tidigare i dag kom uppgifter om att statliga IP-adresser i Moskva ligger bakom en rad IT-angrepp mot estländska myndigheters hemsidor, säger Estlands justitieminister Rein Lang till den estländska televisionen.

Flera av regeringens hemsidor har varit attackerade sedan i slutet av förra veckan och tidvis legat nere. I söndags och måndags blev angreppen allvarligare.

Uppgifterna om angreppen kom i dag, samma dag som en parlamentsdelegation från ryska duman besökte Tallinn och lade ner en krans framför den omtvistade, nu flyttade bronssoldaten på krigskyrkogården.

Händelsen väckte viss förvåning i Tallinn och blev huvudnyhet i estniskspråkiga medier.

För Estlands regering lär den symboliska handlingen vara välkommen. Den kan tolkas som att Moskva, eller åtminstone duman, accepterar det kontroversiella beslutet att flytta statyn från innerstaden till kyrkogården.

Kransnedläggningen skulle också kunna ses som en uppmaning till den ryska minoriteten i Estland att besöka monumentet på dess nya plats och upphöra med de våldsamma protester som följt på flytten.

Offentliga möten och försäljning av alkohol har förbjudits i Tallinn. Från 3 till 7 maj gäller försäljningsförbud under eftermiddagar, kvällar och nätter, men 7_10 maj råder förbud dygnet runt.

TT

Mer läsning

Annons