Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estlands regering kompromisslös

Annons

Estlands regering avvisar kompromisslöst alla anklagelser om felgrepp som skulle ha bidragit till de senaste dygnens upplopp i Tallinn.

Bronssoldaten i Tallinn sattes upp 1947 till minne av stupade Rödaarmésoldater, som drivit ut Hitlers nazitrupper tre år tidigare. Stoften av ett antal soldater hade begravts 1944. Statyn blev därför både segermonument och gravmonument.

Estlands regering anser sig ha fått stöd från flera grannländer men inte från Sverige för sitt agerande under oroligheterna.

Paet sade vid pressmötet att statyn flyttats eftersom den minner esterna om sovjetockupationen och samtidigt blivit brännpunkt för oroligheter. Dessutom ligger soldatgravarna i närheten invid en busshållplats, vilket inte ger gravfrid.

Bronssoldaten, som flyttades i fredags och nu finns på hemlig plats, kommer att återinvigas som grav- och krigsmonument den 8 maj på en krigskyrkogård.

Den 8 maj firas i Västeuropa segern över Hitlertyskland, och den 9 maj är det den sovjetryska Segerdagen. Den brukar i Tallinn högtidlighållas vid soldatstatyn.

Efter två nätter med våldsamma upplopp i Tallinn blev natten till söndagen relativt lugn. Polisen gjorde bara enstaka gripanden. I Narva vid ryska gränsen greps dock 50 ungdomar som släpptes inom kort. En rysk medborgare utvisades, rapporterade nyhetsbyrån BNS, men orsaken till utvisningen framgick inte.

Estlands polis anklagas för brutalitet i samband med gripandena vid upploppen.

Zuravljov greps själv sent i fredags kväll.

TT kunde på söndagen inte nå polisens talesman Harris Puusepp, men till Interfax säger han att "ingen har slagit" ungdomarna.

TT

Mer läsning

Annons