Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estlands polis anklagas för övervåld

Annons

Estlands polis anklagas för brutalitet i samband med gripandena vid upploppen i Tallinn.

Zuravljov greps själv sent i fredags kväll.

TT kunde på söndagen inte nå polisens talesman Harris Puusepp, men till Interfax säger han att "ingen har slagit" ungdomarna.

Eftersom häktesplatserna inte räckte fördes de gripna till ett par lagerlokaler nära färjeterminalen.

Försvarsminister Jaak Aaviksoo sade vid en presskonferens på söndagen att militär personal medverkat i polisaktionerna men att försvarsmakten som sådan inte varit inblandad.

De flesta av de gripna har släppts etappvis. På söndagen meddelades att av samtliga cirka tusen gripna sitter 46 häktade och förundersökning pågår mot dem. Flera misstänks ha gjort sig skyldiga till uppvigling, vilket kan ge upp till fem års fängelse.

De protester som inleddes i torsdags kväll vid den så kallade bronssoldaten övergick i upplopp och vandalisering. Enligt affärsmän har omkring 150 butiker bara i Gamla stan vandaliserats eller rånats.

Det förekom ester bland de gripna, efter sammanstötningar med ryskspråkiga gäng. Men enligt ögonvittnen var det främst ryssar som drabbade samman med polis.

Inom poliskåren finns många rysktalande medlemmar. Interfax uppgav på söndagen att 350 ryskspråkiga poliser tänker lämna kåren eller redan har begärt avsked, sedan de tvingats slå ungdomar som protesterat mot flytten av bronssoldaten i Tallinn. Interfax uppgifter tillbakavisades av utrikesminister Urmas Paet som ren lögn.

TT

Mer läsning

Annons