Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estlands ledare under press

Annons

Estlands premiärminister Andrus Ansip får hård kritik även bland ester för flytten av den så kallade bronssoldaten och upploppen i Tallinn i förra veckan.

Samtidigt är landets ambassad i Moskva belägrad av ryska aktivister.

En av Estlands mest framträdande politiska kommentatorer anklagar Ansips regering för att medvetet ha provocerat fram ryskspråkiga ungdomars skadegörelse och plundring i huvudstaden.

Sociologen Juhan Kivirähk hävdar att regeringen inför omvärlden ville skapa bilden av "avskum" som man inte kan förhandla med. På så sätt kunde man snabbt flytta bort det kontroversiella sovjetiska krigsmonumentet, menar han.

Regeringen har vunnit slaget om monumentet men förlorat medborgarnas förtroende och bör avgå, fastslår Kivirähk i sin fränt hållna artikel i Eesti Päevaleht.

I Tallinn protesterade på måndagen bilister genom att blockera trafiken på Karlsallén invid platsen där bronssoldaten stod till i fredags.

I Moskva belägrades Estlands ambassad för fjärde dagen i rad av ryska aktivister och demonstranter som protesterade mot flytten av bronssoldaten. Enligt utrikesminister Urmas Paet var det omkring 600 demonstranter, mest från Kremltrogna ungdomsorganisationer. De har bland annat kastar sten mot byggnaden, sade Paet.

Ryssland fick ta emot en officiell protest från Tallinn, där man anser att de estländska diplomaternas liv och hälsa är i fara.

President Toomas Hendrik Ilves betecknade diplomaterna som gisslan. En gravid kvinna och hennes lilla dotter ska ha fått föras ut med hjälp av milis och specialstyrkan Omon.

Oroligheterna i Moskva pågick samtidigt som en delegation från det ryska underhuset, duman, anlände till Tallinn. Välkomnandet var inte så varmt. Delegationens ledare har före besöket uppmanat premiärminister Ansip att avgå och krävt att bronssoldaten återförs till sin ursprungliga plats.

I dag sattes soldaten upp på en krigskyrkogård i Tallinn centrum. Där skulle den under sen eftermiddag visas upp för medier. Regeringen vill döda rykten om att statyn skadats under flytten.

Bronsstatyn är oskadd, rapporterar TT:s utsände, som befinner sig på den plats dit estländska myndigheter valt att flytta krigsminnet och stoftet av stupade soldater.

Invid statyn ämnar man begrava stoftet av de sovjetiska soldater som legat i jorden där statyn tidigare stått nära en busshållplats; ett tiotal kistor har hittats, framkom det vid ett pressmöte på försvarsdepartementet.

Regeringen säger sig vilja ge de döda en värdig viloplats, men den ryska minoriteten upplever flytten av monumentet och gravarna som att de sovjetiska soldater skändas som stupade när de drev ut den nazityska armén ur Tallinn 1944.

TT

Mer läsning

Annons