Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estländare mot flytt av bronssoldat

Annons

I Estland är folket mot regeringens planer på att flytta ett politiskt laddat, sovjetiskt krigsmonument, visar en ny opinionsmätning.

Premiärminister Andrus Ansip lovar nu att den så kallade bronssoldaten ska stå kvar på sin plats i Tallinn över den sovjetryska Segerdagen den 9 maj.

Myndigheterna har dock räknat med protester från den ryskspråkiga minoriteten. Polisen har högsta beredskap och har kallat in förstärkningar från hela landet.

Vid gränserna har bevakningen skärpts och på onsdagen avvisades nio misstänkta extremister som ville ta sig in från Lettland. Enligt en ryskspråkig politiker var två av de avvisade reportrar för ryskspråkiga tidningar i Lettland.

Enligt säkerhetspolisen har den ryska ambassaden i Tallinn tät kontakt med aktivister som planerar att försvara bronssoldaten, skriver estländsk press.

49 procent av alla estländare är mot en flytt av bronssoldaten, medan 37 procent är för, rapporterar tidningen Eesti Päevaleht.

Bland ryskspråkiga och andra icke-ester är hela 86 procent motståndare, medan hälften av esterna är för och en tredjedel mot regeringens planer.

Regeringen inleder de närmaste dagarna utgrävning av vad som antas vara sovjetiska soldatgravar från andra världskriget.

Stoften ska flyttas till en krigskyrkogård i Tallinn. Regeringen vill flytta även bronssoldaten, som står nära gravarna.

Men Estlands ryskspråkiga invånare vill behålla statyn som en symbol för den sovjetiska segern över naziarmén i andra världskriget. Segerdagen den 9 maj brukar alltid firas vid monumentet.

Premiärminister Ansip sade på onsdagen att utgrävningarna kommer att ta minst två veckor, och därför står bronssoldaten kvar över 9 maj.

Om mycket gamla historiska lämningar hittas kan utgrävningarna ta några månader enligt Ansip.

TT

Mer läsning

Annons