Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estland: Våra diplomater gisslan

Annons

Tallinn har haft ännu en natt utan kravaller. Samtidigt har den estländska ambassaden i Moskva utsatts för våldsamma protester. Enligt Estlands utrikesminister Urmas Paet är omkring 600 demonstranter, mest från Kremltrogna ungdomsorganisationer, samlade utanför ambassaden.

De har kastat sten mot byggnaden, klottrat graffiti på den och spelar högljudd militärmusik, uppgav Paet för nyhetsbyrån BNS.

Enligt ministern är demonstrationen olaglig och demonstranterna låter inte folk gå in i eller ut ur byggnaden.

President Toomas Hendrik Ilves sade att de estländska diplomaterna är som gisslan i den ryska huvudstaden.

Demonstrationen har samband med att Estlands regering i fredags lät flytta den så kallade bronssoldaten, ett sovjetiskt krigsmonument, från den plats i Tallinn där det stått i 60 år.

Monumentet sätts under måndagen upp på en krigskyrkogård i Tallinn där det ska återinvigas officiellt den 8 maj. En regeringstalesman har förutskickat att statyn kommer att visas upp för massmedier före måndagskvällen.

Regeringens beslut ledde till två nätter av upplopp i Tallinn. Men både natten till söndagen och natten till måndagen blev lugn, även om polisen grep 45 personer natten till måndagen. Det rörde sig mest om berusade individer.

I Narva och Jöhvi nära ryska gränsen greps ett åttiotal personer, men situationen uppgavs ändå ha varit relativt lugn. I Sillamäe i samma område förekom fönsterkrossning.

TT

Mer läsning

Annons