Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estland öppnar soldatgravar

Annons

Estlands försvarsdepartement meddelar att de sovjetiska soldatgravarna i Tallinn har börjat öppnas. Stoften ska flyttas till en krigskyrkogård i staden.

Över 70 personer skadades och flera hundra greps när kravallutrustad estnisk polis för andra natten i rad drabbade samman med ungdomar, sedan myndigheterna flyttat den kontroversiella bronssoldaten i Tallinn.

Oroligheter rapporterades också för första gången utanför Tallinn, i staden Johvi, drygt 16 mil nordöst om den estniska huvudstaden.

Det fanns inga uppgifter om någon skadats eller gripits i Johvi.

Myndigheterna flyttade bronsmonumentet tidigt i fredags morse med motiveringen att den stör den allmänna ordningen då den drar till sig estniska och ryska nationalister.

I Ryssland väckte flytten av det sovjetiska krigsmonumentet vrede och framkallade fördömanden och hot om avbrutna diplomatiska förbindelser.

I Estlands huvudstad samlades på fredagskvällen stora grupper av estniska och ryska ungdomar som följde efter varandra på gatorna och skrek "Ryssland, Ryssland" eller "Estland, Estland".

Medan en del människor viftade med ryska flaggor kastade andra demonstranter flaskor och sten i flera timmar innan de skingrades när polisen avancerade mot folkmassan och började gripa människor.

Kravallutrustad polis med vattenkanoner, gummibatonger och ljudbangar skingrade vandaliserande grupper som slog sönder fönster på konstakademin i centrala Tallinn och plundrar spritbutiker i närheten.

Polisen försökte hålla isär de aggressiva ungdomsgrupperna och drev dem ut från centrala delen av staden. 74 personer skadades och över 300 greps, uppgav polisen.

Förflyttningen av den två meter höga statyn från andra världskriget har utlöst de värsta oroligheterna i Estland på senare år. Framför allt rysktalande ungdomar har vandaliserat och plundrat.

Bronssoldaten i Tallinn sattes upp 1947 till minne av stupade Röda armé-soldater, som hade varit med och drivit ut Hitlers nazitrupper ur staden tre år tidigare. På sovjettiden firades "befrielsen" högtidligt invid bronssoldaten varje år den 9 maj.

För ester är det stötande, eftersom slutet på naziockupationen blev början till sovjetockupationen. Statyn uppfattas av många ester som förtryckets och inte befrielsens symbol.

Efter bråk den 9 maj förra året mellan estniska skinnskallar och ryska aktivister förklarade premiärminister Andrus Ansip att monumentet måste flyttas, eftersom det splittrar samhället.

AFP rapporterar att fler än 600 människor gripits.

Estländska regeringens hemsida har dessutom blockerats av "attacker från utländska servrar", hette det.

På lördagsmorgonen rådde dock lugn i Tallinn.

Edgar Savisaar, som är ordförande för centern i Estland och stadsdirektör i Tallinn, kritiserar både premiärminister Andrus Ansip och polisens hårda tag i Tallinn, rapporterar nyhetsbyrån FNB.

Savisaars parti motsatte sig att den omstridda bronsstatyn flyttas. Partiets motivering var att flyttningen kan öka spänningarna mellan olika befolkningsgrupper. En stor del av oppositionspartiet centerns anhängare är ryskspråkiga invånare i Estland.

Savisaar befarar att händelserna i Tallinn permanent skadar integrationen av befolkningsgrupper i Estland.

Enligt Savisaar är det nu inte bara fråga om vandalism utan om att också vanliga arbetande ryssar i Estland förlorat sitt förtroende för den estniska staten, uppger FNB.

TT

Mer läsning

Annons