Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estland berett på oro under firande

Annons

Estland förbereder sig för nya oroligheter i och med firandet av årsdagen av andra världskrigets slut. Polisen har skärpt bevakningen i huvudstaden Tallinn och andra platser i landet. I Tallinnområdet är alkoholförsäljning förbjuden.

Vid den kyrkogård i Tallinn dit den omstridda bronssoldaten flyttats höll regeringen vid 11 en minneshögtid för krigets stupade.

Vid bronssoldatens nya plats på estniska försvarsdepartementets krigskyrkogård i Tallinn växte blomsterhögarna under dagen. En officiell delegation passerade snabbt förbi för att lägga ned kransar vid monumentet, som officiellt ska återinvigas i juni, rapporterar TT:s utsände.

Allmänheten sökte sig i relativt fåtaliga skaror till kyrkogården.

Han tackar den estniska regeringen för att de trots allt har bevarat monumentet, men beklagar att det flyttats till ett mer svårtillgängligt ställe, jämfört med den forna placeringen i centrum.

Betydligt fler människor väntas besöka kyrkogården på onsdag, den dag då den ryska befolkningen både i och utanför Estland traditionellt firar segern i andra världskriget.

De unga ryssarna Vladimir och Natalja från Tallinn stod på tisdagen i bakgrunden och betraktade det stora journalistuppbåd som samlats vid monumentet.

De estlandsryska organisationer som har opponerat sig mot flytten av bronsstatyn har uppmanat människor att lägga blommor på statyns ursprungliga plats i morgon. Först då firar ryssarna segerdagen.

TT

Mer läsning

Annons