Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erkänner attentatet mot Zorn

Annons

Händelsen beskrevs i tidningen i mitten av 1950-talet där Zorngårdens vaktmästare en morgon upptäckte att de kinesiska guldfiskarna som simmat i dammen dagen tidigare var borta. Istället fanns där en stor och mätt gädda.

Hur den kommit dit var en gåta.

Enligt tidningsuppgiften var guldfiskarna särskilt anpassade till sötvatten i vårt klimat och fiskarna var en gåva från ett museum i Kina och ansågs då vara värda minst 1 000 kronor styck.

Polisen hade enligt tidningsuppgiften inga spår efter den eller de som placerat gäddan i guldfiskdammen.

45 år senare kommer nu bekännelsen från Lars-Eric Berg som tillsammans med några kompisar tjuvvittjat en ryssja nere vid Saxviken. De tog med sig en storgädda till Mora hotell i förhoppning om att få sälja den som gäddmeny. Köksmästaren på hotellet ville dock ha minst 20 kilo gädda för att acceptera ett köp och därför blev Lars-Eric och hans kompisar stående i Mora centrum med en levande gädda i en hink.

- Egentligen väntade vi på några tjejer som var på bio och nu gällde det att bli av med gäddan. Någon kom att tänka på dammen i Zorngården och när vi slängde i storgäddan flöt den med buken upp, berättar Lars-Eric som fick en mindre chock någon dag senare när tidningen basunerade ut vilket öde guldfiskarna rönt.

Polisen hade tagit hand om gäddan som vägde 2,6 kilo.

Lars-Eric Berg blev sedermera lärare och han flyttade från Mora 1967 och han är numera bosatt i Taxinge-Näsby och jobbar som freelanspedagog och författare. Han har bland annat skrivit en bok, i något kryptiska ordalag, om guldfiskarna och gäddan i Zorngården.

Lars-Eric Berg jobbar även internationellt och nu är han i Mora för att åka skidor och hälsa på gamla bekanta.

Han tror inte han ska få någon stämningsansökan på halsen efter sin bekännelse, 45 år efter det gärningen utfördes.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons