Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erinran för patientuppgift på nätet

Annons

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd riktar en erinran mot en sjuksköterska i Skåne för att hon i ett diskussionsforum på internet återgav sådana uppgifter om en 28-årig cancerpatient att dennes familj förstod vem det handlade om.

Bland annat uttryckte sköterskan tvivel om att patienten skulle överleva mer än ett år - trots att den behandlande läkaren ännu inte hade avgett någon prognos alls - vilket gjorde familjen ledsen och upprörd.

Familjen ansåg att sköterskan hade brutit mot tystnadsplikten och anmälde henne till ansvarsnämnden. Själv hävdar sköterskan att hon hade beskrivit ett fiktivt fall. Att detta kom att överensstämma med patientens var ett olyckligt sammanträffande.

Men ansvarsnämnden finner att sköterskan genom uppgifterna på nätet, tillsammans med att hon i tidigare diskussionsinlägg berättat vilken klinik hon arbetade på, av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen. Felet var varken ringa eller ursäktligt.

Den 28-årige patienten genomgår behandling. Så sent som vid familjens senaste skriftväxling med nämnden hade läkaren ännu inte uttalat någon prognos över hans framtid.

TT

Mer läsning

Annons