Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik ligger i träning inför fotbolls-VM

Annons

Vilan blir inte lång för Erik Ivarsson och hans flickvän (tillika assistent vid cykelnumren) Linda Jansson. De har nyligen kommit tillbaka till Sverige från Frankrike, där de under december månad medverkat i en rad välbesökta galor tillsammans med andra världsartister. Bland annat i Paris.
- Jag har gjort många nya bekantskaper. Bland annat en, som har ett toppnummer i komisk jonglering och ska uppträda två år på Moulin Rouge.
I Frankrike jobbade Erik och Linda hårt på helgerna, när numret skulle framföras. Vardagarna kunde således ägnas åt att strosa runt i städerna eller träna när möjlighet fanns.
Konstcykling menar Erik, är ingen utbredd konstart i Sverige. Och när Erik började med det på Ludvika Minicirkus vid åtta-nio års ålder var det bara en av flera saker han sysselsatte sig med, i styv konkurrens med exempelvis fotboll och hockey.
- Sedan tog det alltmer tid från det andra, och nu är det bara det här jag sysslar med.
- Det hela började vid Ludvika minicirkus. Utan den hade jag aldrig kommit utanför kommunen med numret, säger Erik för att uttrycka sin tacksamhet mot cirkusen.
Erik, som kommer från Grangärde, har vid sidan om konstcykling ett annat intresse, som tas till när det gäller att varva ner.
- Fiske. Jag brukar åka ut med morfar så ofta det finns tid.
NLT träffade Erik och Linda under ett träningspass i Ludvika minicirkus lokal i "Gamla Folkan" under torsdags kvällen.
Där bjöds tidningens båda utsända på det nummer, som de båda genomfört på scenerna. Erik cyklar runt på fem olika enhjulingar - tre av dem med olika höga sadelstångar, två av dem inte mycket mer än ett hjul med trampor. Dessa växlar han mellan i farten, medan Linda räcker honom än det ena, än det andra som behövs för nästa inslag i showen.
Vid ett tillfälle sitter Erik på en enhjuling, medan han balanserar en annan på pannan. Samtidigt jonglerar han med ringar.
Så värst lång blir inte ledigheten på hemmaplan. Den 2 januari bär det av till Tyskland där han är kontrakterad till GOP för att medverka med andra artister i dessas stora varietéshower. År 2006 är till största delen fullbokat, och ser ut som följer:
Januari till februari - föreställningar i Essen.
Maj till juni - föreställningar i Bad Oeynhausen.
- Sedan blir det hem en sväng, säger Erik.
Från den sista augusti till sjätte november åker han och Linda åter tillbaka till Tyskland för föreställningar i Münster.
- Jag hoppas på att få tid över för att se lite fotbolls-VM när vi ändå är där. Många vänner och familjer åker ner för att titta på fotboll också.
Erik, som behärskar spanska, tyska och engelska, brukar klara sig rätt bra i de olika länder han får besöka genom sitt artisteri.
- Men artistspråket funkar också bra. Man vet sinsemellan vad man behöver, och de förstår ändå vad man frågar efter. - Även teckenspråk går bra, det med.
Tidigare vann Erik en tävling i Tyskland kallad "Newcomers show".
Priset var ett kontrakt på tre månaders engagemang vid Crystal Palace i Leipzig. Detta kommer enligt Erik förmodligen att påbörjas under år 2007, så det unga paret får sägas vara hyfsat fullbokat framöver.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons