Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Kicken Ingels: En dans- och spelman har gått bort

Erik Kicken Ingels, Boda Kyrkby, Dalarna har avlidit i en ålder av 91 år. Han sörjs närmast av hustrun Ingrid, två döttrar och en son med familjer.

Annons

Det hände sig vid nyår 1946/47 att Nygårds (Finn) Kerstin lärde Erik att dansa polska.På nyårsaftonen samlades så Bodas ungdomar på hembygdsgården: Där var tonåringen Nygårds Anna, redan fullfjädrade spelmannen Röjås Jonas, och Erik Ingels som nämndes Kicken. Den natten lärde de ut dansen de lärt sig tidigare i köket på Nygårds. Bäckes Britta tillslöt liksom Willard Dahl med sina systrar Violet och Marilyn. När nyårsnatt gick över i morgon fortsatte dansen hos Nygårds igen.Dansen, Bodapolskan, blev den dans som senare folkmusikvågen virvlade till när den tog fart på 70-talet.

1956 kom Ingrid till Dalarna för att fira midsommar. ”Där kommer Kicken”, ropade någon och Ingrid trodde att det handlade om en hund. Hunden hade ingen svans men väl en ståtlig hatt, spelade munspel och dansade som…en Gud. De bildade familj och flyttade till Stockholm som så många andra från Dalarna vid den tiden.I Stockholm kom Kicken att spela till dans med Ingrid på cittra. 1978 slog de sig samman med Eriks broder Bror, spelmännen Magnus Bäckström och Per Gudmundson och spelade in LP:n ”Österdalskt”.

Från mitten av åttiotalet spelade Kicken tillsammans med Ingrid till dans i gruppen ”Boda-Bingsjö” fram till början av 2000-talet.Återkommen till Boda 1991 blev Kicken en samlande gestalt i bygden. Han dansade högt upp i åldern, spelade munspel och tyckte om att träffas och prata som vid dansspelningen i Ovanmyra bystuga där han stannade till efter pausen. Man måste ju få prata…Saknaden efter Kicken kan uttryckas på flera sätt:

”Nu är det ingen som ringer och berättar när jag glömt lyset på i garaget”, säger bybon Gunnar Brandin.

 

Thomas Fahlander

 

 

 

Mer läsning

Annons