Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erbjöds bli delägare

Annons

LRF:s kommungrupper i Säter, Hedemora och Avesta samt Biovärme i Dalarna bjöd i tisdags in lantbrukare till en informationsträff på Sankt Paulusgården.

Syftet med mötet var att diskutera möjligheten för lantbrukare att ställa om till energiproduktion. Intresset för detta visade sig vara stort när närmare 100 lantbrukare slöt upp.

Lantbrukaren Hans Andersson från Jälkarbyn är styrelseordförande i Biovärme AB som sedan början på 90-talet driver ett pelletseldat värmeverk i Brunna.

Biovärme, som ägs av åtta personer, levererar värme till skolan och ett bostadsområde i Backa.

-Men nu känner vi att vi börjar tappa farten och vill få in nya engagerade krafter i styrelsen genom en nyemission, säger han.

Lantbrukarna erbjöds att teckna sig för en post om minst 25 aktier á 400 kronor styck.

-Vi fick ett 20-tal nya aktieägare och fler kommer nog på listan som kommer att ligga på banken till och med den 15 februari. Landar vi på 40 ägare blir det hanterbart, säger Andersson.

Börje Achrén, LRF, och Sven-Erik Johansson, projektledare för Wäxthuset, förklarade att en lokal produktion av energi ligger rätt i tiden. Priset på olja och el skjuter i höjden. En stor del av vår energi köps in från Tyskland, Finland och Polen där kolkraftverken dominerar.

-Det handlar mycket om vad kommunerna väljer. Väljer de värmepump så tappar vi arbetstillfällen. Tänder vi en lampa går ett kolkraftverk i Tyskland igång.

-Odlar vi spannmål som bränsle behåller vi arbetstillfällena och skattepengarna stannar i kommunen, säger Hans Andersson.

Tanken är att den gamla styrelsen i Biovärme ska avsluta år 2005 och kalla till ett nytt bolagsmöte och välja en ny styrelse.

Det nya lantbrukarägda bolaget kan bygga mindre värmeverk med en kapacitet på 100 till 500 kiloWatt.

- Bostadsområdet i Backa drar cirka 400 kiloWatt, säger Andersson.

Han förklarar att Biovärme nyligen varit i kontakt med de kommunala fastighetsbolagen i Säter och Hedemora.

-I Säter värms mycket upp med olja och där är de intresserade av vårt förslag.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons