Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eon vill bygga finländsk kärnkraft

Annons

Den tyska energijätten Eon meddelade på tisdagen att man vill vara med i konkurrensen om vem som ska bygga ut kärnkraften i Finland. Tidigare har de finländska bolagen Pohjolan Voima och Fortum aviserat att de vill bygga landets sjätte kärnreaktor.

Än så länge saknas politiskt beslut om att bygga en sjätte reaktor. Men konservativa Samlingspartiet i den nya finländska regeringen har uttalat sig starkt för en sådan.

Frågan om utbyggd kärnkraft lär bli en av den nya regeringens stora tvistefrågor. Regeringen som formellt väljs av riksdagen under tisdagen leds av Centerns Matti Vanhanen, som har en mera tvehågsen inställning till kärnkraft. I regeringen ingår också kärnkraftsfientliga De gröna samt Svenska folkpartiet.

Bygget av Finlands femte reaktor pågår i Olkiluoto på västkusten, och den väntas stå klar vid årsskiftet 2010_2011. Beslutet att bygga den reaktorn ledde 2002 till att De gröna lämnade regeringen.

Eon har redan fått löften från lokalpolitiker i Lovisa vid Finska viken, norr om det kärnkraftverk som redan är i drift där.

TT

Mer läsning

Annons