Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensemble med många strängar på lyrorna

Annons

Även om Ingmarsspelen i huvudsak består av talroller har ensemblen genom åren varit fylld av enastående sångare och sångerskor. Exempelvis har de senaste årens Hellgum och Gertrud , Lasse Pierrou och Lizette Pålsson, varit lysande musikaliska scenestradörer.

Årets ersättare i de tunga rollerna hade betydligt mindre framträdande roller under konserten som ändå höll mycket hög klass. Årets Gertrud, Åsa Persson, läste en dikt medan Hellgum, Lars Lindström, lyste helt med sin frånvaro. I stället representerades den yvige predikanten av hustrun Åsa Sundstedt-Lindström som visade sig vara en enastående virtuos på dragspel, eller accordion som det heter i mer seriösa sammanhang.

Hon bjöd på några solostycken och akompanjerade även den för dagen något hesa Anna Eiding i Gabriellas sång ur filmen, Så som i himmelen. Andra ur ensemblen som visade upp sina färdigheter var Martin Lindström som spelade gitarr, en dikt lästes av danserskan Maria Eggers och Evert Sandin är ett alltid lika säkert kort i musiksammanhang.

Mest lysande var nog ändå hemmasonen Byns Mats Larsson, Ingmarsspelets Tims-Halvar, som uppbackad av Helens Tenstam på tvärflöjt och Martin Lissjanis på kontrabas bjöd på strålande versioner av Taubes Fragancia och Jag ger dig min morgon, annars mest känd i Fred Åkerströms tolkning.

Medverkade under konserten gjorde även Gagnefssystrarna Johanna och Sofia Östling som bland annat bjöd på Bachs Air på orgel och violin, Nås manskör, Ladies & Gentles, Nås hembygds- och kyrkokör samt Nås spelmanslag.

Som avslutning ledde Erland Östergren alla körsångare och Ingmarsspelare i Åhléns sommarpsalm, En vänlig grönskas rika dräkt innan spelens ordförande, Malte Sandström, tog till orda.

- Visst är det fantastiskt? Byns Mats är så tagen att han till och med pratar svenska, konstaterade Malte innan han överlämnade blommor till konsertens maestro, Erland Östergren.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons